Viitoarea companie va cuprinde 50% din fiecare cele doua companii si se va numi Nokia Siemens Networks. Sediul va fi in Finlanda iar conducerea va fi preluata de catre Simon Beresford-Wylie, directorul diviziei Networks a sucursalei finlandeze Nokia. Companiile vor avea 50% din infrastructura retelei. Vanzarile anuale au fost estimate la 16 miliarde de euro ( 20,2 milioane de dolari) iar economiile la 1,5 miliarde de euro pana in 2010.

Intr-o declaratie data de reprezentantii celor doua companii, aceasta fuziune va reprezenta “o baza complementara de clienti la nivel global, o prezenta profunda pe pietele de dezvoltare si desfacere si una dintre cele mai mari si mai experimentate servicii ale unei organizatii”. Informatii din presa atesta faptul ca suma pentru care a fost incheiat contractul, la 1 ianuarie anul trecut, a fost 25 de miliarde de euro.

Analistii sunt de parere ca afacerea este una cu beneficii pe termen lung. “Daca Nokia vrea sa fie un jucator impotant pe partea de network, o mutare ca aceasta era asteptata si trebuiau sa o faca”, a afirmat pentru BBC, Jari Honko de la EQ Bank. “Pe termen lung vorbim de un lucru pozitiv dar pe termen scurt... integrarea unitailor poate fi un proces dureros.” Economiile anuale vor veni din zone precum cercetarea si costurile pentru dezvoltare.

Noua firma va reprezenta una dintre cele mai mari retele de echipament pentru telefonie mobila. Analistii Ed Snyder si Charter Equity Research au specificat ca in aceasta fuziune vor fi implicati 60.000 de angajati ai ambelor companii. “Fuziunea le ofera atat Nokia cat si Siemens o cota de piata pe care in alte conditii nu ar fi obtinut-o”.

Mutarea aceasta o urmeaza pe aceea a firmei franceze de telefonie, Alcatel si compania americana Lucent Technologies. Producatorul francez de echipamente de telecomunicatii Alcatel SA negociaza o 'fuziune intre egali' cu rivalul american Lucent Technologies Inc., au anuntat cele doua companii intr-un comunicat comun, in urma cu trei luni.

O companie rezultata din fuziunea Alcatel si Lucent ar avea o valoare la bursa de aproximativ 33 miliarde dolari, avand in vedere ca Alcatel are o capitalizare bursiera de 20 miliarde dolari, iar Lucent o capitalizare de 12,6 miliarde dolari. Cele doua companii au mai incercat odata sa fuzioneze in anul 2001, cand o fuziune in valoare de 23 miliarde dolari a esuat din cauza dezacordurilor pe tema controlului pe care l-ar fi avut Alcatel in noua entitate.