Impactul licitatiei pentru licentele de TV digitala terestra asupra pietei de retransmisie a programelor TV va fi unul nesemnificativ, in conditiile in care peste 90% din locuinte au acces la peste 70 de canale TV la un pret relativ scazut, au declarat reprezentantii Orange si UPC la ZF Digital '13, conform Mediafax.

"Suntem interesati de licitatia pentru licentele de televiziune digitala, dar, in opinia mea, operationalizarea acestora nu va avea un impact semnificativ asupra pietei de retransmisie a programelor TV, motivul fiind actuala structura a pietei, unde peste 90% din locuintele din Romania au acces la 70, 80 sau chiar 100 de programe TV de calitate pentru mai putin 10 euro/luna. Mi-e greu sa cred ca romanii vor renunta la actuala oferta pentru a avea acces la 16-20 programe TV, care, probabil, vor fi generaliste, Deci, din aceasta perspectiva, nu ma astept la un impact semnificativ asupra pietei", a afirmat directorul de marketing al UPC Romania, Robert Redeleanu.

Directorul comercial al Orange Romania, Julien Ducarroz, a fost de acord cu opinia reprezentantului UPC Romania si a spus ca operatorul va analiza eventuala participare la licitatie.

"Daca ne uitam la cate programe TV au acces romanii, la pretul platit pentru abonamente, la pretul platit pentru televizoare, atunci nu ma astept la un impact semnificativ asupra pietei. Pana la urma, totul se reduce la pret si accesul la serviciile care vor fi disponibile prin intermediul licentelor de TV digitala terestra presupune achizitionarea unui echipament suplimentar", a spus Duccaroz.

Catalin Marinescu, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii, ANCOM, a prezentat saptamana trecuta calendarul orientativ al procedurii selectie pentru cele cinci licente de TV digitala terestra (multiplexe), proces care ar putea sa se incheie pana la 30 aprilie.

"Conform calendarului orientativ pe care l-am intocmit, in perioada 1-15 noiembrie 2013 vor fi finalizate proiectul de hotarare a Guvernului, proiectul de decizie ANCOM referitor la procedura de selectie si proiectul caietului de sarcini. Apoi, in prima parte a lunii decembrie aceste documente vor fi supuse consultarii publice si, pana la 15 ianuarie 2014, speram sa fie si aprobate. Publicarea anuntului privind lansarea procedurii de selectie va avea loc in perioada 15-30 ianuarie 2014", a afirmat Marinescu la un eveniment de specialitate din 17 octombrie.

Ofertele vor fi deschise dupa sase saptamani de la momentul publicarii anuntului.

"Daca nu apar evenimente neprevazute si procedura se va desfasura conform calendarului propus, speram sa anuntam castigatorii celor cinci licente de televiziune digitala pana la 30 aprilie 2014. Practic, viitorii operatori ai licentelor vor avea la dispozitie mai mult de 12 luni pana la momentul in care emiterea analigica terestra a programelor TV va inceta, respectiv 17 iunie 2015", a spus Marinescu.

Acordarea celor licentelor este inclusa in Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra, aprobata de Guvern in luna iunie.

Punerea in practica a obiectivelor strategiei va fi posibila printr-un plan de actiuni care prevede, printre altele implementarea, la nivel national, a patru licente de televiziune digitala (multiplexe) in banda UHF si unul in banda VHF, ramanand ca la nivel regional/local sa existe posibilitatea alocarii unor multiplexe suplimentare in functie de posibilitatile tehnice.

De asemenea, un multiplex din cele patru disponibile in banda UHF se va acorda cu impunerea unor conditii de acoperire teritoriala si de populatie, de preluare si transmisie necriptata a programelor, respectiv receptia libera a acestora in conditii economice transparente si nediscriminatorii, pentru programele publice de televiziune.

"Cele cinci multiplexe vor fi acordate simultan prin procedura de selectie organizata de ANCOM inainte de 17 iunie 2015. Acordarea unuia dintre cele cinci multiplexe va trebui sa respecte conditiile de acoperire teritoriale si de populatie, precum si conditii tehnice. Acest multiplex va functiona in banda UHF, va fi implementat ulterior datei de 17 iunie 2015 si va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016", anunta Ministerul pentru Societatea Informationala, la 20 iunie.

Strategia mai prevede ca operatorul care transmite terestru in prezent programele publice de televiziune in format analogic poate implementa un program de extindere la nivel national a experimentului existent de televiziune digitala in standard DVB-T.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri