Compania indiana Infosys va plati o amenda de 34 milioane dolari pentru incalcarea legislatiei in domeniul imigratiei din Statele Unite, la angajarea de personal de inalta calificare din strainatate, aceasta fiind cea mai mare penalizare aplicata vreodata unei companii din industria de outsourcing, scrie Mediafax.

Infosys a adus angajati in SUA cu vize B-1, de vizitator, evitand astfel limitele maxime impuse permiselor de munca H-1B destinate personalului high-tech, transmite Bloomberg.

Pentru inchiderea investigatiei autoritatilor americane, Infosys a acceptat plata unei amenzi de 34 de milioane de dolari, catre Autoritatea pentru investigatii in domeniul securitatii, Departamentul de Stat si procuratura din Texas.

Cazul ar putea duce la includerea vizelor de vizitare in dezbaterile din Congres privind reformarea legislatiei imigratiei.

"Este doar un mic indiciu referitor la amploarea cu care companiile exploateaza lacunele programelor de vize. Majoritatea acestor forme de exploatare a lacunelor sunt perfect legale, ceea ce reprezinta o problema. Intrebarea este daca Congresul si administratia Obama vor face ceva", a declarat Ron Hira, profesor la Rochester Institute of Technology.

Citeste si:
Moscova acuză SUA de propagandă anti-rusă în Europa de Est
Moscova spune că serviciile...

Companii din sectorul tehnologiei precum IBM, Microsoft si Facebook folosesc vizele temporare H-1B pentru angajarea a mii de persoane, dar companiile de outsourcing utilizeaza o serie de alte tactici pentru a aduce angajati in SUA cu permise de munca, pentru training, proiecte de consultanta sau alte activitati.

Prin aceste tactici, companiile pot aduce mai multi angajati straini in SUA, sa obtina venituri mai mari si sa evite angajarea fortei de munca locale, mai costisitoare, a explicat Rajiv Khanna, jurist din Virginia specializat in problemele imigratiei.

Infosys a explicat ca a incheiat acordul cu autoritatile pentru a elimina incertitudinile generate de un litigiu de lunga durata.

Nu au fost aduse acuzatii penale impotriva companiei, iar capacitatea Infosys de a solicita contracte federale sau programe de vize nu va fi limitata.

Citeste si:
SUA investeste 1 mld dolari in tarile Initiativei Celor Trei Mari
SUA investeste 1 miliard de...

Cererea pentru talente straine este asteptata sa creasca in continuare in Statele Unite. Pana in 2020, numarul absolventilor in domeniul IT din Statele Unite va acoperi doar 40% din necesar, potrivit unui raport realizat de compania Kleiner Perkins Caufield & Byers din Silicon Valley, care citeaza si analisti ai Microsoft.

Companiile de outsourcing, intre care Infosys, Cognizant Technology Solutions Corp., Wipro Ltd. si Tata Consultancy Services, sunt cei mai mari utilizatori ai vizelor H-1B, provocand nemultumirea unor congresmeni.

Proiectul de lege a imigratiei aflat in dezbatere in Congres include plata unor comisioane si reguli care vor ingradi folosirea vizelor temporare de catre companiile de outsourcing pentru aducerea de angajati in Statele Unite.

Daca va fi aprobata, legea ar putea majora costul cererilor pentru vize temporare de munca, mai ales daca mai mult de jumatate din angajatii unei companii din SUA beneficiaza de acestea.

Citeste si:
Coronavirusul face noi victime. Statele Unite ale Americii sunt...
Coronavirusul face noi...

India este cea mai mare sursa de angajati cu vize H-1B, care au o valabilitate de 3-6 ani.

Vizele H-1B au fost create in 1990, pentru a permite companiilor din sectorul tehnologiei sa aduca personal calificat din strainatate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
De la Morgan Stanley, la voluntariat în politica locală
Setari Cookie-uri