Finlanda a anuntat joi ca ministerul Afacerilor Externe a fost tinta unui "vast" spionaj informatic, insa ca acesta nu a vizat "cele mai sensibile informatii", relateaza AFP.

Conform liderului diplomatiei, Erkki Tuomioja, serviciul de securitate national al politiei finlandeze a deschis o ancheta pentru "spionaj agravat".

"Este foarte problematic", a marturisit Toumioja, care a aparut in fata presei la cateva ore dupa ce postul de televiziune finlandez MTV3 a dezvaluit cazul joi dupa-amiaza, scrie Mediafax.

Conform autoritatilor, spionajul a durat "mult timp" si a fost detectat la inceputul lui 2013. Finlanda a informat deja celelalte guverne ale Uniunii Europene.

Conform lui Tuomioja, sistemul de spionaj informatic este "foarte sofisticat", insa "informatiile cele mai sensibile", in special cele cu privire la relatiile internationale, nu au fost pierdute, deoarece informatiile cele mai secrete "nu se afla in reteaua" tinta.

Citeste si:
Iohannis: Climatul politic s-a imbunatatit; abordarile sunt europene
Iohannis: Climatul politic...

Conform informatiilor transmise de postul MTV3, autoritatile finlandeze suspecteaza serviciile secrete ale Rusiei si Chinei ca s-ar afla in spatele acestor atacuri. Tuomioja a refuzat sa dea numele suspectilor, insa a indicat ca "suspectii vor fi probabil numiti" cand va incepe procesul.

Indiciile care au dus la detectarea acestor acte de spionaj ar fi venit din strainatate, ceea ce l-a surprins pe specialistul informatic independent Petteri Jarvinen. "Faptul ca Finlanda nu a detectat ea insasi actele de spionaj care au durat ani de zile este foarte jenant", a declarat el.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Locuitorii din Tara lui Mos Craciun, alarmati de valul de turisti
Setari Cookie-uri