Grupul german Deutsche Telekom a cumparat pentru 546 milioane de euro (730 milioane de dolari) compania GTS Central Europe, unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii de telecomunicatii.

Deutsche Telekom preia, practic, GTS Central Europe, companie cu sediul central in Varsovia, de la un grup de fonduri de private equity format din Columbia Capital, HarbourVest Partners, Innova Capital si M/C Partners. Tranzactia, care trebuie sa primeasca OK-ul autoritatilor de reglementare, va intari pozitia Deutsche Telekom in Romania, Polonia, Cehia si Ungaria.

Investim impotriva tendintelor!

Deutsche Telekom este cel mai mare actionar al grupului elen de telecomunicatii OTE, detinand managementul companiei. OTE este prezent in Romania, unde detine pachetul majoritar de actiuni la Romtelecom, operatorul de comunicatii mobile Cosmote si reteaua de magazine Germanos.

"Investim impotriva tendintelor. GTS reprezinta pentru noi un pas in fata in ceea ce priveste dezvoltarea pozitiei de operator cu servicii integrate fix-mobile”, a declarat Timotheus Höttges (foto), director financiar al grupului Deutsche Telekom.

Citeste si:
Tranzactie finalizata: Deutsche Telekom a preluat GTS
Tranzactie finalizata:...

Tranzactia nu include si operatiunile GTS din Slovacia, care vor ramane grupului de investitori Columbia Capital, HarbourVest Partners, Innova Capital si M/C Partners.

Impactul tranzactiei in Romania

GTS Telecom, unul dintre cei mai mari operatori de telecomunicatii pe segmentul de business, anunta in martie ca va investi 2 milioane de euro in infrastructura, in principal in dezvoltarea centrelor de date din Bucuresti si Oradea si in servicii de cloud, a declarat pentru wall-street.ro, Michael Rees, cel care din noiembrie 2011 a fost CEO al companiei, dar care si-a reluat responsabilitatile anterioare acestei functii in cadrul grupului GTS Central Europe.

Citeste si:
Deutsche Telekom se concentreaza pe integrarea GTS
Preluarea GTS de catre...

Investitia de 2 milioane de euro pe care GTS Telecom urma sa o faca anul acesta este similara cu cea din 2012. Suma trebvuia investita in extinderea centrelor de date pe care GTS Telecom le are in prezent in Romania, in orasele Bucuresti si Oradea.

De asemenea, compania anunta la inceputul anului ca va investi in dezvoltarea serviciilor de cloud (infrastructure as a service) pe care le-a lansat in iunie 2011. Pe de alta parte, intreg grupul GTS Central Europe are in jur de 100 de clienti de cloud in tarile in care opereaza, adica in Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania si Slovacia.

Anul trecut, GTS Telecom Romania a avut o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro, in scadere cu 15% fata de 2011, si un profit operational inaintea dobanzilor, taxelor si amortizarilor (EBITDA) de cinci milioane euro, in crestere cu 10%.

Veniturile in scadere au fost determinate de segmentul de voce, ca urmare a micsorarii preturilor de interconectare, dar si de scaderea fondurilor publice din cauza situatiei politice.

Citeste si:
Tranzactie in fashion: discounterul polonez Pepco se vinde
Tranzactie in retail: Pepco,...

Grupul GTS Central Europe a avut o cifra de afaceri de 387 de milioane de euro anul trecut, in scadere cu 1% comparativ cu 2011. Pe de alta parte, profitul operational (EBITDA) a crescut cu 4% la 103 milioane de euro, iar cash flow-ul la 53 de milioane de euro, mai mult cu 7% fata de 2011.

Romania aduce 5% din veniturile GTS Central Europe, fiind cel mai mic contributor in cifra de afaceri. Grupul GTS are in jur de 40.000 de clienti, dintre care in Romania sunt 1.100. Anul trecut, operatorul si-a marit numarul de clienti din Romania cu aproximativ 50. In jur de 40-45% dintre clienti sunt companii foarte mari, printre acestea numarandu-se Garanti Bank sau CEC.

Compania are aproximativ 130 de angajati si are sediul in Bucuresti.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
ANCOM a cerut furnizorilor de Internet blocarea accesului la site-ul sancționat
Setari Cookie-uri