Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a initiat in 2006 sapte proiecte in domeniul IT&C care pot aduce imbunatatiri semnificative in relatia dintre cetateni si administratie.
"Anul acesta am initiat deja pe parte de tehnologia informatiei patru proiecte de e-government in baza programului e-Europe, respectiv trei proiecte pe partea de comunicatii. Obiectivele acestora urmaresc realizarea incluziunii sociale, cresterea accesului la noile tehnologii si imbunatatirea relatiei dintre cetatean si administratie," a declarat, pentru Rompres, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy.

Unul dintre principalele proiecte initiate in domeniul comunicatiilor este PowerLine Communications (PLC), care permite implementarea tehnologiei PLC, cu precadere in mediul rural.

"Acest proiect poate contribui la diminuarea decalajului digital inregistrat intre mediul rural si cel urban, in conditiile in care peste 99 la suta din populatie are acces la reteaua de electricitate din propria locuinta", a spus ministrul comunicatiilor.

MCTI va realiza un studiu de evaluare a impactului proiectului pilot PLC implementat in luna februarie in comuna Band, in scopul identificarii de oportunitati de extindere a proiectului PLC la nivel national.

"In prezent, mai multe companii s-au declarat interesate de implementarea acestei tehnologii", a precizat ministrul comunicatiilor.

Un alt proiect a vizat efectuarea unui studiu privind implementarea sistemului de avertizare prin SMS pentru situatii de urgenta. Acest sistem poate fi utilizat pentru preintampinarea efectelor unor blocaje rutiere, fluviale sau ale cailor ferate, cai de acces inchise ca urmare a caderilor masive de zapada, accidentelor in trafic sau calamitatilor naturale sau in caz de pericole biologice (poluare, epidemii, epizootii, iradieri etc.), incendii de mari proportii, urgente medicale, dezastre sau alte evenimente care implica masuri suplimentare de protectie sau paza. Potrivit MCTI, acest proiect se afla in faza de semnare a contractului, in prezent aflandu-se la Corpul de Control si Audit pentru avizare.

De asemenea, in acest an MCTI a demarat studiul privind centrul operational pentru situatii de urgenta, acesta fiind un sistem care permite autoritatilor sa acceseze direct si in timp real intreaga populatie prin intermediul telefoanelor mobile, transmitand alerte, instructiuni si recomandari in situatii de urgenta.

Prin utilizarea telefoanelor mobile, acest sistem poate obtine acoperire maxima fara investitii masive si fara a necesita un training aditional al populatiei. si acest proiect se afla in faza semnarii contractului, avizarea fiind realizata de Cabinetul Calin Tatomir.

In ceea ce priveste dezvoltarea comunicatiilor electronice de banda larga in Romania, a fost elaborata o strategie guvernamentala de atribuire a licentelor WiMAX, impreuna cu IGCTI, scopul acestui proiect vizand crearea conditiilor pentru dezvoltarea unei piete competitive, interventia publica in zonele defavorizate din punct de vedere al accesului la acest tip de comunicatii, precum si evidentierea rolului important al societatii informationale ca si factor determinant al coeziunii sociale si geografice. in prezent a fost demarata procedura de licitatie si au fost achizitionate patru caiete de sarcini.

In domeniul tehnologiei informatiei, MCTI a initiat in 2006 cateva proiecte importante, efectuand si studii in domeniu pentru care vor fi lansate proiecte.

Sistemul informatic, disponibil permanent, pentru furnizarea on-line a orei oficiale a Romaniei este deja disponibil din 17 mai. Alte proiecte si studii initiate de MCTI sunt Ghiseul Virtual de Plati, proiectul eCabinet si VPN interministerial, proiectul Visa Online, extinderea SEN (Sistemul Electronic National), extinderea studiului cu privire la stadiul electronizarii serviciilor publice eData si studiul pentru armonizarea procedurilor si fluxurilor informationale la nivelul administratiei publice centrale.

Ghiseul Virtual de Plati este un portal general in care cetatenii isi vor putea plati taxe si impozite. Plata diverselor taxe va fi efectuata prin card, autentificarea facandu-se pe baza datelor asociate cardului. Protocolul a fost semnat de MAI si se afla in semnare la Primaria Municipiului Bucuresti pentru contractarea de servicii procesare plati.

Proiectul eCabinet si VPN interministerial urmareste extinderea informatizarii sedintelor de Guvern, astfel incat actul guvernamental sa devina mai eficient, iar birocratia sa fie diminuata. Sistemul este bazat pe o retea interministeriala care va uni toate sediile ministerelor si al Guvernului. Hotararea de Guvern pentru extinderea sistemului de informatizare a sedintelor Guvernului se afla in curs de avizare.

Extinderea SEN (Sistemul Electronic National) vizeaza furnizarea, intr-o maniera transparenta si eficienta, de servicii electronice pentru cetateni si mediul de afaceri. Hotararea de Guvern pentru extinderea serviciilor in cadrul SEN este in prezent in lucru.

Potrivit MCTI, prin Proiectul Visa Online se doreste realizarea unui sistem de comunicatii prin satelit care sa permita schimbul de date securizat intre ambasade, oficii consulare, misiuni economice si institute culturale din strainatate si institutiile centrale care le coordoneaza.

Scopul proiectului este cresterea calitatii serviciilor acordate cetatenilor in reprezentantele Romaniei din strainatate. In prezent, Hotararea de Guvern pentru implementarea sistemului necesar functionarii Visa Online este in curs de avizare.

Nu in ultimul rand, MCTI a demarat extinderea studiului cu privire la stadiul electronizarii serviciilor publice eData. Studiul cuprinde cadrul institutional in domeniul IT&C, recomandari pentru optimizarea rolului institutiilor, descrierea proceselor de lucru aferente principalelor activitati in domeniul IT&C, situatia curenta a proiectelor de informatizare initiate de MCTI si o sectiune de statistici cu privire la stadiul actual al electronizarii, atat pentru cele 20 de servicii de baza recomandate de Comisia Europeana, cat si pentru ansamblul serviciilor (identificate ca fiind in numar de 614).

In 2005, MCTI a initiat 11 proiecte pilot in domeniul IT, care se afla in derulare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri