Agentia de cercetare Gemius, lider in furnizarea serviciilor de consultanta pentru mediul online in regiunea EMEA, lanseaza primele rezultate ale studiului gemiusPrism. Studiul include clasamente ale browserelor, motoarelor de cautare, sistemelor de operare, dispozitivelor mobile precum si preferintele utilizatorilor de internet in ceea ce priveste parametrii tehnici ai dispozitivelor folosite pentru navigarea pe internet (rezolutia ecranului, profunzimea culorii sau versiunile de Flash).

In Septembrie 2013 utilizatorii de internet au reprezentat aproximativ 49% din populatia Romaniei. Rezultatele studiului gemiusPrism arata ca cel mai popular sistem de operare din Romania este Windows 7- in luna Septembrie peste 54% dintre afisarile de pagina au fost realizate prin acest sistem. De la inceputul anului si pana acum, se observa o constanta in folosirea Windows 7 de catre utilizatorii romani de internet.

Windows XP, in schimb, a scazut in popularitate- in prima parte a anului 2013, mai precis in luna martie 40.34 % din afisarile de pagina erau realizate prin intermediul XP, in timp ce in Septembrie doar 33.76% din afisari se mai fac prin intermediul acestui sistem de operare. Conform gemiusRanking, Windows 8 castiga din ce in ce mai mult teren, insa cresterea este destul de lenta. In Septembrie 2013, doar 3,83% dintre afisarile de pagina se faceau prin intermediul Windows 8.



In topul celor mai populare browsere se situeaza Chrome cu peste 47% afisari de pagina. Este urmat de Mozilla Firefox cu aproximativ 28% din afisarile de pagina si de Internet Explorer cu 14,5 %.

Apple este cel mai popular producator de dispozitive mobile- peste 46% din afisarile de pagina sunt generate de dispozitive Apple. Pe locul doi se situeaza Samsung cu 32,6% din afisarile de pagina, iar pe locul trei Nokia cu 6,5% .
Cea mai populara versiune de Flash Player folosita de utilizatorii de internet din Romania in luna Septembrie 2013, a fost versiunea 11, utilizata in proportie de 90,7 %.

Proiectul gemiusRanking in sine este o colectie de 21 de site-uri care prezinta date bazate pe masurarea traficului site-urilor din Romania, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Polona, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina si regiunea MENA.

gemiusRanking RO este creat pentru a servi ca o sursa de informatii referitoare la mediul online din Romania pentru cei care sunt interesati sa fie la curent cu dezvoltarea si tendintele internetului. Va invitam sa vizitati site-ul http://www.rankings.ro/ si sa aflati mai multe informatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri