Companiile tehnologice din Statele Unite ar putea pierde venituri de pana la 35 de miliarde de dolari panã in 2016, din cauza indignarii internationale provocata de spionajul prin Internet facut de Agentia americana pentru Securitate Nationala (NSA), transmite Bloomberg.

Dezvaluirile legate de activitatile de spionaj in strainatate efectuate de NSA ar putea costa companiile americane venituri de pana la 35 de miliarde de dolari pana in 2016, din cauza neincrederii in securitatea informatiilor din sistemele IT, potrivit grupului de cercetare Information Technology & Innovation Foundation din Washington, din conducerea careia fac parte reprezentanti ai unor companii precum IBM si Intel.

"Pierderile potentiale sunt uriase, avand in vedere cat de mult depinde economia de informatii", a declarat Rebecca MacKinnon, membru al grupului New America Foundation.

Orice pas inapoi in politica americana de mentinere a libertatii Internetului ar putea provoca daune indirecte unor companii ca Apple si Google, care profita de retelele globale, in care exista putine restrictii nationale, scrie Mediafax.

Aproape 40% din populatia mondiala, respectiv 2,7 miliarde de oameni, are acces la Internet, potrivit International Telecommunication Union, agentie a Natiunilor Unite cu sediul in Geneva.

Cisco Systems, cel mai mare producator de echipamente pentru retele IT, a anuntat in aceasta luna ca dezvaluirile legate de activitatea NSA provoaca unele ezitari in randul clientilor de pe pietele emergente.

Comenzile in China au scazut cu 18% in cele trei luni incheiate pe 26 octombrie. In alte regiuni impactul nu este material, dar scandalul ii face pe oameni sa se opreasca si sa se mai gandeasca, a declarat Robert Lloyd, director pentru dezvoltare si vanzari la Cisco.

Informatiile despre spionajul american dezvaluite de fostul angajat al NSA Edward Snowden au potentialul de a provoca daune serioase competitivitatii companiilor americane, cum sunt Apple, Facebook si Mocrosoft, a declarat in aceasta luna Richard Salgado, director pentru securitate informationala la Google, la o audiere intr-o comisie a Senatului american. El a spus ca scandalul pune in perico increderea, care este esentiala acestui tip de afacere.

Dezvaluirile legate de activitatile americane de spionaj au determinat guverne din intreaga lume sa ia in considerare propuneri care ar limita libertatea Internetului. Faptul ar putea avea consecinte grave, neintentionate, cum ar fi reducerea securitatii datelor, costuri crescute, competitivitate redusa", a aratat Salgado.

Tari precum China si Rusia, care vor sa impuna un control national mai mare asupra Internetului atrag sprijin pentru opiniile lor si din partea altor puteri economice in dezvoltare, intre care India, Mexic si Coreea de Sud.

Presedintele Braziliei, Dilma Rousseff, care a fost una din tintele de spionaj ale NSA, a cerut noi discutii despre guvernanta Internatului, cu sprijinul cancelarului german Angela Merkel, la randul ei supravegheata de institutia americana.

Agitatia din Germania va afecta probabil afacerile din aceasta tara ale Akamai Technologies, considera directorul general al companiei din Cambridge, Massachusetts.

"Este in mod clar rau pentru companiile americane, in special in Germania. Probabil vom pierde o parte din afacerile de aici", a spus Leighton.

Alte companii care ar putea fi afectate de scandalul de spionaj sunt de dimensiuni mici si mijlocii, din domeniul financiar, manufacturier, al asistentei medicale, educatie, transporturi si alte sectoare care nu au legatura directa cu Internetul, considera Myron Brilliant, vicepresedinte excutiv la Camera americana de Comert din Washington.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri