Piata de IT din Romania poate fi comparata cu industria textila locala din urma cu 10-12 ani, cand predomina productia in lohn, a declarat in cadrul emisiunii Start-Up Wall-Street, Bogdan Tudor, fondatorul companiei de externalizare de servicii informatice Class IT Outsourcing.

“Romania trebuie sa treaca de la lohn in IT la creatie de produse proprii, pentru ca ce se intampla astazi in industria informatica romaneasca este 70-80% in lohn,. Ceea ce vezi azi in IT se intampla in urma cu 10-12 ani in industria textila. Strainii veneau cu produsele necusute, erau mii de croitori care le puneau cap la cap si apoi acestea plecau in Vest. Asa si in IT: companiile vin, cu ajutorul specialistilor romani fac produsele finite, iar, apoi, le vand in afara. Autoritatile ar trebuie sa faca o strategie prin care antreprenorii locali sa creeze produse pentru export. Pentru ca astfel se creeaza valoare adugata in jurul produselor, acestea merg la export, iar banii din exporturi se duc in economie”, a explicat Bogdan Tudor, la Start-Up, emisiune moderata de Claudiu Vrinceanu.

El a fondat compania Class IT Outsourcing in 2005 dupa cinci ani in care a lucrat in cadrul PC Net, unul dintre cei mai mari furnizori locali de internet la inceputul anilor 2000.

Crestere de 20% a afacerilor in 2013

Pentru anul acesta, Bogdan Tudor mizeaza pe o crestere de circa 20% a cifrei de afaceri fata de cele 1,9 milioane de euro inregistrate anul trecut. De asemenea, el a afirmat ca marja de profit va fi de circa 5-6%, Anul trecut compania a avut un profit net de 120.000 de euro si un numar mediu de angajati de 100 de persoane, conform Ministerului de Finante.

“Inainte de criza marjele de profit ajungeau la 20%. Provocarea mea nu este sa luam clienti de la alti competitori, ci sa convingem companiile sa externalizeze departementul IT catre noi. Noi lucram cu IMM-uri si avem clienti care sunt companii care au atat 5-10 angajati cat si sute. Insa cel mai bine ne pricepem la cele cu 50-200 de angajati, acolo este focusul nostrum”, afirma antreprenorul.

El adauga ca daca o companie cu 100 de angajati vrea sa isi externalizeze departamentul de IT, costul poate ajunge la 1.000-2.000 de euro pe luna.

Tudor: IT-ul va contribui cel mai mult la PIB-ul Romaniei in urmatorii 10 ani

“Cifra aceasta a fost in crestere in ultimii ani pentru ca crescut costul cu resursele umane in IT Tot mai multe companii vin in Romania sa ofere servicii de externalizare, ele angajeaza specialisti locali si salariile cresc. Varful nu a fost atinsa inca. A fost o stganare intre 2009 si 2011, dar, apoi, salariile au inceput iar sa creasca. Anul acesta a fost o crestere accelerata pentru ca au fost niste initiative ale statului, dar ele au favorizat marile corporatii in detrimenttul antreprenorilor. In jur de 87% din totalul costurilor noastre sunt cu salariile, iar ponderea a fost in crestere in ultimii ani”, spune seful Class IT Outsourcing.

El a mai afirmat ca in 2014 va pune accentul pe castigarea de clienti din strainatate. De altfel, antreprenorul analizeaza alte tari din 2011, de cand compania a intrat pe piata din SUA.

“In SUA avem constracte reduse deocamdata. Pana acum am tatonat piete din Asia, Orientul Mijlociu, Europa de Vest, dar trebuie sa ne concentram pe SUA, unde valoarea unui contract este de 6-7 ori mai mare fata de Romania. Vestul Europei are o imagine despre Romania care nu ne favorizeaza, Oriental Mijlociu este apropiat de India atat cultural cat si geografic, iar China are o strategie foarte conturata in IT si atrage clienti din regiune. Deci raman SUA si Canada. Romanii sunt peste specialistii IT din Vest, pentru ca romanii investesc mai mult in pregatire, gandesc creativ, gasesc solutii acolo unde cei mai multi sunt blocati in ceea ce au invatat, sunt dedicati…iar toate acestea face o combinatie exploziva. Eu vad Romania ca un hub major in solutii informatice in perioda urmatoare. Iar eu cred ca domeniul IT va contribui cel mai mult la PIB-ul Romaniei in urmatorii zece ani pentru ca are valoare adaugata mare. La nivel regional, mai sunt buni in domeniu cei din Cehia pentru ca au avut o strategie coerenta in IT si cei din Polonia pentru ca autoritatile au avut o strategie de sustinere atat pentru software cat si hardware”

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri