Romania a coborit patru pozitii in clasamentul tarilor cu cele mai multe furturi in spatiul virtual, situindu-se pe locul 9 in lume in clasamentul realizat de organizatia americana IC3 (Centrul International de Reclamatii in domeniul Fraudelor pe Internet).

Raportul pe 2005 al IC3 arata ca la egalitate cu romanii se afla fratii de cirdasie rusi, rata ilegalitatilor comise de catre acestia anul trecut in spatiul virtual constituind 0,7% din totalul mondial.

Fraudele financiare in urma licitatiilor si nelivrarea bunurilor comandate pe Internet sint cele mai frecvent folosite metode de inselatorie folosite de romani.

„Utilizatorii sint tot mai constienti de riscurile pe care le implica o tranzactie virtuala, motiv pentru care isi iau mai multe masuri de precautie decit in trecut”, explica Nagy Zsolt, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Tot el sustine ca introducerea cardurilor bancare 3D Secure, de siguranta maxima pentru utilizatori, a dus la diminuarea numarului de fraude virtuale.

Ministrul ii sfatuieste insa pe cetatenii care au sesizat nereguli in comertul virtual sa le noteze pe site-ul guvernamental e-frauda.ro. „Incurajam tranzactiile online, insa problema securitatii este in acest moment primul obstacol in cistigarea increderii oamenilor“, conchide Nagy.
Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=5877&art=14362&cHash=bba26f0b52