Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a decis sa reduca tarifele maxime de interconectare de la 3,07 eurocenti/minut la 0,96 eurocenti/minut pentru apelurile la puncte mobile si de la 0,67 eurocenti la 0,14 eurocenti/minut pentru cele fixe, conform Mediafax.

Initial, ANCOM a propus industriei o scadere a tarifelor la 0,86 eurocenti (puncte mobile), respectiv 0,15 eurocenti (fixe).
Noua varianta a fost stabilita dupa finalizarea ultimei runde de dezbateri nationale asupra tarifelor si va fi transmisa, pentru aprobare, Comisiei Europene.

ANCOM arata, intr-un comunicat, reducerea tarifelor de terminare la telefonie este necesara pentru a stimula concurenta in piata serviciilor de profil.

Desi rata de penetrare a telefoanelor inteligente este comparabila in Romania cu cea din Franta sau Germania, peste 70% din utilizatorii din Romania isi limiteaza apelurile nationale de pe telefonul mobil din cauza ca sunt preocupati de costurile prea mari, astfel ca apelurile "in retea" au ajuns sa reprezinte aproape 90% din totalul traficului de apeluri la puncte mobile, conform sursei citate.

"Barierele intre retele, reprezentate in special de nivelurile mari ale tarifelor de terminare, descurajeaza comunicarea intre utilizatorii unor retele diferite. Noile tarife de terminare propuse de ANCOM reflecta in mod realist consumul de resurse necesar furnizarii serviciilor si vor asigura o dezvoltare sanatoasa a concurentei, in beneficiul utilizatorilor", a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Citeste si:
Scad tarifele pe care operatorii mobili le percep intre ei
ANCOM: Tarife mai mici in...

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile.
La finele lunii august, autoritatea de reglementare a anuntat ca va propune reducerea tarifelor maxime de interconectare la telefonie incepand cu l ianuarie 2014, de la 3,07 eurocenti/minut la 0,86 eurocenti/minut pentru apelurile la puncte mobile si de la 0,67 eurocenti la 0,15 eurocenti/minut pentru cele fixe
Masura a fost criticata de unii operatori, care au sustinut ca veniturile companiilor telecom se vor reduce si vor fi afectate negativ investitiile in infrastructura, mai ales in sectorul 4G.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »



Citeste si
Operatorii telecom au incasat 8 mld. lei in 2019. Cum arata top 3
Setari Cookie-uri