Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) va putea verifica, in cadrul unui laborator care va deveni functional in a doua parte a anului 2014, daca radiatiile telefoanelor mobile vandute in Romania respecta normele UE in privinta protectiei sanatatii si sigurantei utilizatorului, scrie Mediafax.

"La inceputul acestui an, ANCOM a atribuit in urma unei licitatii contractul pentru realizarea in localitatea Prejmer, judetului Brasov, a unui laborator acreditat pentru incercari de compatibilitate electromagnetica. Lucrarile se vor finaliza in a doua parte a anului 2014. Laboratorul va verifica daca produsele electrice si electronice, cum ar fi telefoanele mobile, respecta directivele UE in privinta compatibilitatii electromagnetice, protectiei sanatatii si sigurantei utilizatorului", a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu.

In valoare de 18,1 milioane de lei (TVA inclusa), contractul privind construirea laboratorului a fost atribuit consortiului format din Comtest Voluntari si Thermo Fix Brasov. In cadrul procedurii de licitatie au mai fost depuse oferte de catre consortiile formate din Silver Trading SRL si InterNET SRL, UTI Systems, ARC Brasov SRL si UTI Constructions&Facility Management, precum si Romkatel SRL, Bog’Art SRL si Allied Engineers Grup SRL.

Cu o durata de 19 luni, contractul presupune proiectarea, constructia, furnizarea, instalarea si integrarea echipamentelor specifice, precum si instruirea personalului ANCOM care va deservi laboratorul. Finantarea proiectului va fi realizata din veniturile proprii ale ANCOM.

Laboratorul va permite verificarea echipamentelor radio din punct de vedere al utilizarii eficiente a spectrului de frecvente radio, astfel incat acestea sa nu cauzeze interferente prejudiciabile care sa impiedice buna utilizare a spectrului de catre detinatorii de licente sau utilizatorii finali.

"Laboratorul ANCOM va fi acreditat exclusiv pentru masuratorile necesare activitatii de control al pietei de comunicatii, va acoperi o gama larga de teste si va beneficia de tehnologie de ultima ora. In cadrul laboratorului vor putea fi efectuate diverse tipuri de teste si masuratori, precum testari ale surselor de alimentare, ale compatibilitatii electromagnetice privite din punctul de vedere al emisiilor si imunitatii, testari ale imunitatii la descarcari electrostatice, ale impulsurilor electromagnetice de telecomunicatii, testari ale echipamentelor de telecomunicatii in operare, masurari prin intermediul liniei TEM (transversal electromagnetic) sau masurari ale indicelui SAR pentru telefoanele mobile", a mai spus presedintele institutiei.

SAR (Specific Absorption Rate) arata masura in care energia degajata de undele radio, numite popular radiatii, este absorbita de corpul uman expus campului electromagnetic emanat de telefonul mobil. SAR poate fi exprimata atat ca o valoare medie pe ansamblul intregului corp, cat si pe o anumita portiune a corpului.

Primul laborator din Romania pentru masurarea indicelui SAR a fost deschis la Craiova in 2009, de catre Institutul National de Cercetare-Dezvoltare si Incercari pentru Electrotehnica. Comtest Voluntari are ca obiect de activitate "intermedieri in comertul cu produse diverse" si a consemnat, in 2011, afaceri de 7,6 milioane de lei, in scadere cu 14,6% fata de anul precedent, potrivit datelor transmise de firma Ministerului Finantelor Publice.

Firma este detinuta de doua persoane fizice, Lucian Ionel Dumitru - 98,02% si Mihaela Dumitru - 1,98%. Infiintata in 2009, Thermo Fix Brasov a incheiat anul 2011 cu o cifra de afaceri de 4,5 milioane de lei, in crestere cu 73% fata de 2010, si are ca obiect de activitate "lucrari de instalatii sanitare, de incalzire si de aer conditionat". Asociatii firmei sunt Alexandru Dan Lupsan - 50% si Radu Marius Nemes - 50%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri