Distribuitorii de echipamente electrice si electronice (EEE) trebuie sa preia gratuit un deseu din aceasta categorie (DEEE) la cumpararea unui aparat nou echivalent, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, lansat in dezbatere publica de Ministerul Mediului, scrie Mediafax.

Proiectul de act normativ propune ca, la furnizarea unui produs nou, la solicitarea cumparatorului, distribuitorii sa preia obligatoriu DEEE in sistem unul la unul, fara a solicita plata, in aceleasi conditii precum cele de livrare a produsului nou, daca echipamentul este de tip echivalent si a indeplinit aceleasi functii ca echipamentul nou furnizat.

Totodata, distribuitorii care au spatii de vanzare in domeniul EEE de cel putin 400 m2 au obligatia sa asigure colectarea DEEE de dimensiuni foarte mici in cadrul magazinelor sau in imediata apropiere a acestora, cu titlu gratuit de la utilizatorii finali si fara obligatia de a cumpara EEE de un tip echivalent.

Autoritatile executive ale unitatilor administrativ-teritoriale au obligatia sa infiinteze cel putin un punct de colectare separata a DEEE provenite de la gospodariile particulare la 50.000 de locuitori, dar nu mai putin de un punct de colectare in fiecare localitate si sa stabileasca orarul de functionare al acestora, se arata in proiect.

In cazul localitatilor rurale izolate sau cu mai putin de 1.500 de locuitori, punctul de colectare poate fi unul mobil in masura in care acesta este accesibil populatiei ca amplasament si perioada de timp.

Totodata, potrivit proiectului, autoritatile executive ale unitatilor administrativ-teritoriale au obligatia sa incheie contracte/parteneriate sau alte forme de colaborare cu producatorii sau organizatiile colective ale acestora, prin care colectorii desemnati de producatori trebuie sa asigure: colectarea separata a DEEE de la gospodariile particulare, inclusiv a celor care nu contin componentele esentiale sau a celor care contin alte deseuri decat DEEE, in special si prioritar in ceea ce priveste echipamentele de transfer termic care contin substante care depreciaza stratul de ozon si gaze fluorurate cu efect de sera, lampile fluorescente care contin mercur, panourile fotovoltaice si echipamentele de mici dimensiuni.

Colectorii trebuie sa asigure si transportul acestor DEEE la punctele de colectare, cel putin fara a solicita detinatorului plata.
De asemenea, operatorii punctelor de colectare au obligatia de a prelua, cel putin gratuit, DEEE de la detinatori si distribuitori, de a asigura evidenta DEEE intrate si iesite din punctele de colectare si de a raporta anual datele autoritatilor judetene pentru protectia mediului.

Pentru alte tipuri de DEEE decat cele provenite de la gospodarii particulare, producatorii sau tertii care actioneaza in numele producatorilor sunt obligati sa asigure colectarea acestora, se mai arata in proiect.

In materie de colectare selectiva, actuala tinta de 4 kilograme DEEE pe cap de locuitor pe an va fi inlocuita incepand cu anul 2016 cu o formula procentuala reprezentand 40 la suta din greutatea de EEE introdusa pe fiecare piata nationala, potrivit proiectului de HG. Se mai propune ca rata de colectare sa creasca anual cu cate cinci procente, pentru 2021 fiind prevazuta la 65 la suta.

"Acest lucru prezinta avantaje pentru o piata ca a Romaniei in care consumul de electronice este unul scazut, insa in conditiile pietei europene unde cererea de produsele electronice este una galopanta, noile standarde de colectare impun in fapt tinte superioare de colectare a DEEE", se arata in nota de fundamentare a proiectului de HG.

Un alt aspect se refera la valorificarea DEEE in intervalul de timp 2012 - 2019. Astfel, conform proiectului, pana la 14 august 2015, se valorifica in proportie de 80 la suta si se recicleaza 75 la suta aparate de uz casnic de mari dimensiuni si distribuitoare automate, se valorifica 75 la suta si respectiv recicleaza 65 la suta echipamente informatice si de telecomunicatii si aparate electrice de consum si panouri fotovoltaice si se valorifica 70 la suta si recicleaza 50 la suta aparate de uz casnic de mici dimensiuni, echipamente de iluminat, unelte electrice si electronice (cu exceptia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni), jucarii, echipament pentru petrecerea timpului liber si echipament sportiv, dispozitive medicale (cu exceptia tuturor produselor implantate si infectate), instrumente de monitorizare si control. Pentru lampile cu descarcare in gaze, 80 la suta de recicleaza.
De la 15 august 2015, aceste tinte cresc cu cate 5 la suta, mai putin pentru lampi.

Valorificarea inseamna orice operatiune care are drept rezultat principal faptul ca deseurile servesc unui scop util prin inlocuirea altor materiale, in timp ce reciclarea este orice operatiune de valorificare prin care deseurile sunt transformate in produse, materiale sau substante pentru a-si indeplini functia initiala ori pentru alte scopuri.

Noua HG va abroga Hotararea Guvernului nr. 1037/2010 privind deseurile de echipamente electrice si electronice si va transpune Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 4 iulie 2012 privind deseurile de echipamente electrice si electronice, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 197 din 27 iulie 2012.

Termenul maxim prevazut de Directiva 2012/19/UE pentru preluarea masurilor prevazute de catre aceasta in legislatia nationala, in speta de intrare in vigoare a prezentei hotarari este data de 14 februarie 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri