“Start-up ADN” porneste de la ideea ca antreprenori renumiti la nivel mondial, precum Steve Jobs si Jeff Bezos, au talente inascute care i-au ajutat sa aiba succes. ADN-ul contine caracteristici precum “rezistenta” si “capacitatea de a accepta riscuri”.

O alta caracteristica des intalnita in cazul antreprenorilor este, insa, si aroganta sau, uneori, de-a dreptul nesimtirea.

O noua stea in lumea antreprenorilor este Travis Kalanick, CEO-ul Uber – serviciul sau de impartasire a masinilor (car-sharing – n.r.) a fost evaluat recent la 3,4 miliarde de dolari. Antreprenorul este descris ca fiind, simultan, genial si arogant. Prietenii il compara cu Steve Jobs si Larry Ellison.

“Uneori”, spune o cunostinta a lui Kalanick, “aroganta creaza business-uri extraordinare”.

In interiorul Silicon Valley, nesimtirea si “privirile superioare” se dezlantuie, scrie Businessinsider.com. Cu toate acestea, se pare ca investitorii nu numai ca o aproba dar chiar investesc in ea milioane de dolari.

Sunt multe exemple de antreprenori care au (avut) momente incredibile de nesimtire pentru care, ulterior, au devenit faimosi. Evident, exista si contraexemple, dar poate cei mai vizibili antreprenori au o “doza buna” de aroganta.

De exemplu, Mark Zuckerberg, cu o avere de circa 20 de miliarde de dolari, l-a dat afara fara scrupule pe partenerul sau din Facebook, Eduardo Saverin. Tot el a si furat de altfel ideea proiectului de la gemenii Winklevoss. “Da, o sa le-o trag”, a scris unui prieten pe un serviciu de mesagerie instant. “Probabil in urechi”.

CEO-ul Snapchat Evan Spiegel se afla in plin proces cu un fost prieten de la Stanford, Reggie Brown. Spiegel si-a pierdut cumpatul si l-a scos din firma la putin timp dupa ce a lansat aplicatia. O data, Spiegel a fost atat de suparat pe parintii sai ca s-ar fi scos din toate fotografiile de familie.

Co-fondatorii Twitter s-au injunghiat pe la spate de mai multe ori – Noah Glass a fost dat afara din companie. Ev Williams si Jack Dorsey au primit si apoi, rapid, le-a fost luata titulatura de CEO.

Jeff Bezos de la Amazon.com este de asemenea recunoscut ca un lider coleric si totodata pus pe glume – trimite uneori mail-uri cu un singur “?” in el si asteapta raspuns. Chiar si Steve Jobs, co-fondatorul Apple, avea doua dimensiuni ale personalitatii – Jobs “Cel bun” si “Jobs cel rau”, dupa cum scria Walter Isaacson in biografia fostului lider Apple.

Robert Sutton a investit foarte mult timp pentru a putea scrie cartea numita “No Asshole Rule: Building a Civilized Workplace and Surviving One that Isn’t”. Ceea ce a descoperit a fost dezamagitor.

“Chiar si oameni care au lucrat cu Jobs mi-au spus ca fostul lider Apple reusea uneori sa ii faca pe unii sa planga, dar ca in 80% din cazuri avea dreptate”, scrie Sutton. “Este ingrijorator ca este acceptata notiunea conform careia daca esti genial, ai dreptul sa fii si nesimtit”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri