Actiunile Apple au scazut cu mai mult de 3%, asta dupa ce a devenit una dintre cele mai mari companii care au anuntat nereguli in ceea ce priveste optiunile de achizitionare a actiunilor, in aceasta problema fiind implicat seful executiv al Apple, Steve Jobs,

Apple a afirmat ca in urma unei investigatii interne a s-au descoperit nereguli in legatura cu optiunile acestea datate intre 1997 si 2001. Cele care il implicau pe Steve Jobs au fost anulate ulterior si nu a rezultat nici un castig financiar.

Comitetul director a angajat un consilier independent pentru a investiga aceasta situatie iar compania a informat Comisia de Securitate si Schimb (CSS). Aproximativ 60 de companii au anuntat investigatii legate de optiunile de achizitionare a actiunilor iar CSS a investigat deja un numar mare dintre acestea, multe apartinand sectorului tehnologic.

Apple nu a dat mai multe detalii asupra 'neregulilor' si a spus ca executivii se abtin sa ofere mai multe informatii pana cand investigatia nu va fi concluzionata. “Apple este o companie de calitate si suntem proactivi si transparenti in a face dezvaluiri legate de ceea ce am descoperit prin CSS”, a afirmat Jobs, citat de BBC. “Ne concentram acum asupra rezolvarii acestei probleme, cat se poate de repede”, a completat el.

Actiunile Apple au crescut brusc, de la 5.3 % , la pretul de 58.97 dolari. Dupa anuntul facut, actiunile a scazut la 3.3 % , avand pretul de 57 dolari.
In practica denumita “backdating”, personalului unei companii ii este oferita optiunea de a cumpara actiuni la un pret mai mic decat pretul actual de pe piata, tranzactia avand loc la o data anterioara cand actiunile sunt evaluate la un pret mai mic.

Prin motivarea angajatilor, “backdating”-ul poate aduce companiei un profit foarte ridicat. Cu toate acestea, procesul poate deveni ilegal daca nu este dezvaluit actionarilor. Apple nu a precizat insa daca neregularitatile implica “backdating”-ul. Optiunile in discutie provin din 1997 si 2001 si includ o grupa de actiuni oferite lui Steve Jobs, cu toate ca mai tarziu el le-a anulat fara a primi nici un beneficiu financiar.