Romania va fi unul din primele state care vor trece la retelele de Internet de mare viteza 5G, proiect care ar urma sa fie implementat la nivel mondial pana in anul 2020, crede Varujan Pambuccian, parlamentar si membru in comisia pentru Tehnologia Informatiei si a Comunicatiilor.

“La noi competitia este foarte mare, probabil ca vorbim de o implementare prin anul 2018, daca nu apar operatori noi sau cu un an-doi mai devreme daca apar operatori noi. Daca se consolideaza peisajul, asa cum cred ca se va intampla, si raman mai putini operatori, atunci vorbim probabil de o implementare a tehnologiei abia in anul 2019”, a precizat Pambuccian pentru wall-street.ro.

El apreciaza ca banda de Internet a crescut mult in ultimii ani si asta a insemnat investitii serioase intr-un moment economic dificil, insa tehnologia isi va continua evolutia.

“Vom fi, ca de obicei, printre primele tari care vor implementa aceasta retea. Estimez ca intre anii 2018-2019 sau chiar mai devreme daca implementarile anterioare se vor amortiza mai repede”, a completat politicianul roman.

Pambuccian a subliniat ca in prezent cele mai des folosite aplicatii nu pun o presiune pe banda pentru a determina operatorii sa creasca viteza, dar in viitorul lucrurile s-ar putea schimba

Desi in Romania numai 42% din populatie are acces la Internet, tara noastra beneficiaza de una dintre cele mai rapide conexiuni la Internet, potrivit mai multor statistici, care ne plaseaza in top. Chiar si asa, adoptarea serviciilor de Internet din tara noastra a crescut puternic, la fel si cea a serviciilor de banda pentru smartphone-uri, fiind una din primele tari din Comunitatea Europeana care va face trecerea la serviciile 4G.

In primavara acestui an va avea loc lansarea completa a serviciilor 4G odata cu eliberarea frecventelor de catre ANCOM, autoritatea de reglementare in telecomunicatii.

De altfel, dezvoltarea retelei 4G, adica a serviciilor care permit viteze la internet de pana la 100 de Mbps, este o prioritate pentru toti cei trei mari operatori de telefonie mobile de pe piata locala.

Asiaticii investesc sume uriase in dezvoltarea 5G

Statele asiatice dezvoltate, impreuna cu marii producatori de retelistica din regiune au inceput primele proiecte si planuri pentru construirea de retele 5G, cunoscut drept viitorul standard in materie de viteza pe Internet.

Pe langa avantajele pe care le ofera, cu viteze de pana la 10 Gigabiti pe secunda, retelele 5G prespun si costuri intiale foarte ridicate pentru a dezvolta infrastructura necesara, astfel ca guvernele unor tari precum China, Coreea de Sud, Japonia sau Taiwan si-au pregatit bugete de miliarde de dolari in acest sens.

Coreea de Sud si Taiwan sunt printre cele mai recente state care si-au anuntat intentiile clare de a incepe dezvoltarea platformei 5G, dar si companii mari precum Samsung sau Huawei au anuntat investitii de sute de milioane de dolari pentru testarea si dezvoltareea acestei tehnologii.

Spre exemplu, sud-coreenii si-au bugetat investitii de 1,5 miliarde de dolari pentru a dezvolta si perfectiona infrastructura 5G.

Prin intermediul unei astfel de tehnologii un fisier de 800 MB poate fi descarcat intr-o singura secunda fata de 40 de secunde cat ar dura descarcarea sa prin tehnologia 4G/LTE.

Sursa foto: captura cont Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri