Bugetele IT ale companiilor din Romania vor inregistra printre cele mai importante rate de crestere dintre tarile din Europa Centrala si de Est, conform unui studiu PAC, care a evidentiat ca, in urmatorii trei ani, 45% dintre firmele chestionate vor suplimenta fondurile alocate acestui domeniu, scrie Mediafax.

Rezultatele studiului Pierre Audoin Consultants (PAC), realizat la solicitarea Kapsch BusinessCom (Austria), arata ca 45% dintre factorii de decizie din departamentele IT ale companiilor romanesti chestionate estimeaza ca in urmatorii trei ani bugetele alocate acestei componente vor creste, in timp ce 17% previzioneaza o "crestere puternica", cifre care ii confera Romaniei statutul de piata cu cel mai mare potential de crestere in regiunea Europei Centrale si de Est.

Potrivit studiului, in care sunt incluse predictiile pentru tarile analizate, Romania se afla pe locul secund, la doua puncte in spatele Poloniei.

"IT-ul si telecomunicatiile reprezinta nu numai elemente importante pentru modernizarea si eficientizarea companiilor, dar si un motor semnificativ de crestere pentru economie, prin dinamica pozitiva inregistrata in domeniu. Romania are cea mai buna evolutie si detine un numar foarte mare de specialisti IT cu un grad avansat de calificare", a declarat directorul operational al Kapsch BusinessCom, Jochen Borenich, intr-o conferinta.

El a adaugat ca avansul Romaniei in clasament nu se datoreaza exclusiv previziunilor legate de bugete.

"Romania este o piata avansata in ceea ce priveste accesul mobil la aplicatiile de tip enterprise oferit de catre companii angajatilor ce folosesc smartphone-uri sau tablete, precum si in ceea ce priveste posibilitatea de integrare a dispozitivelor mobile personale in reteaua companiei", a aratat Borenich.

Potrivit studiului, Romania inregistreaza cele mai mari valori si la planurile de a oferi personalului oportunitatea de a folosi dispozitive personale (BYOD - Bring your own device) pe un orizont de trei ani.

"20% dintre managerii IT intentioneaza sa ofere aceste facilitati, in timp ce media pentru toate tarile in care s-a efectuat studiul este de 14%. Aceste caracteristici oferite pentru a imbunatati productivitatea si gradul de confort al angajatilor trebuie analizate si din perspectiva securitatii informatiilor", a mai spus reprezentantul Kapsch BusinessCom.

Cu toate ca in ultimii trei ani ponderea companiilor care au efectuat un audit de securitate extern este de numai 38% (media este de 46%), studiul arata ca Romania va recupera pe viitor.

Datele studiului arata ca 57% dintre respondenti, comparativ cu media de 46% rezultata, considera ca bugetele alocate pentru personalul cu atributii in zona securitatii informatice vor creste, iar 53% se asteapta la o evolutie pozitiva a cheltuielilor totale pentru componenta de securitate IT.

Aproape 900 de manageri IT din sapte tari (Austria, Polonia, Romania, Slovacia, Cehia, Turcia si Ungaria) au fost chestionati cu privire la evolutia bugetelor de IT si la diferitele provocari din domeniu.

Denumit "ICT-Business-Trends & Challenges", studiul a fost realizat de compania de analiza de piata si consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC).

"Studiul confirma faptul ca si in viitor se vor inregistra cresteri ale cifrelor de afaceri in domeniu. Unul dintre rezultate are o importanta deosebita: companiile chestionate prefera, in numeroase domenii, precum cel de outsourcing, furnizorii cu prezenta locala puternica in defavoarea companiilor internationale. Lucru care valideaza strategia noastra pentru aceste tari, unde actionam similar ca in Austria”, a afirmat Borenich.

Grupul austriac Kapsch a intrat pe piata din Romania in anul 2009 si, in 2011, a demarat un program de investitii in plan local, concretizat printre altele prin achizitia furnizorului local de servicii IT Squario IT Solutions, complet integrat in subsidiara locala.

In ultimii trei ani, subsidiara locala a grupului IT&C austriac a derulat proiecte in sectorul petrolier, in cel bancar si de asigurari, cel de telecomunicatii si cel medical, si a fost partener de solutii si servicii IT profesionale pentru numeroase companii austriece, precum OMV.

Potrivit reprezentantilor subsidiarei locale, grupul austriac va utiliza si va extinde capabilitatile centrului international de servicii infiintat in Romania la inceputul anului 2013, care asigura suport si servicii IT pentru companiile grupului Kapsch si pentru beneficiarii acestora.

"Pana la inceputul lunii octombrie, in acest centru vor lucra mai mult de 50 de specialisti romani, de la 25 in prezent", a directorul executiv al Kapsch Romania, Liviu Bozga.

Infiintata in 1976, PAC este o companie privata de cercetare de piata si consultanta pentru piata de software si servicii ICT.

Kapsch BusinessCom, o companie a Kapsch Group, este unul dintre cei mai importanti furnizor de servicii IT&C in Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania si Polonia, avand 1.400 de angajati si vanzari anuale de aproximativ 300 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri