In Romania lucreaza in jur de 95.000 de specialisti in domeniul IT si cel al telecomunicatiilor, iar anul acesta vor aparea circa 5.000 de locuri de munca noi in domeniu, potrivit unui studiu realizat de Brainspotting, cea mai mare companie de recrutare IT&C de pe piata locala.

Cei mai multi dintre acestia, in jur de 45.000 de oameni, lucreaza in Bucuresti. De altfel, 70% dintre cele mai mari 25 de companii de software din Romania au cele mai numeroase echipe in Capitala.

Printre cei mai mari angajatori din Bucuresti se numara operatorii telecom Orange, Vodafone, Romtelecom, Cosmote, RCS&RDS, UPC si companii de IT precum Oracle, IBM, Siveco, Luxoft, Totalsoft, Ubisoft, Gameloft.

Pe de alta parte, centre importante de IT&telecom sunt si Cluj-Napoca (cu circa 8.500 de angajati), Timisoara (7.000 de oameni), Iasi (5.000 de oameni) si Brasov (2.500).

“Peste 1500 de locuri de munca sunt disponibile in orice moment. In 2014 extinderea companiilor va crea in jur de 5.000 de locuri de munca. Printre companiile care planuiesc sa isi extinda echipele sau sa intre pe piata se numara jucatori din domeniul centrelor de monitorizare a operatiunilor de retea (centre NOC), din domeniul jocurilor, outsourcing sau centrelor de suport cu competente complexe, un astfel de exemplu fiind SAP”, a declarat Anca Puiu, manager si consultant HR in cadrul Brainspotting.

Aproape 30.000 de joburi...
Citeste si: 30.000 de joburi disponibile in toata tara, indiferent de ce studii ai

De altfel, printre companiile care au anuntat recrutari importante pentru urmatoarea perioada se numara Avangate, Stefanini, SAP, Teamnet sau Endava.

Cei mai multi angajati sunt dezvoltatori de software

Dintre cei 95.000 de specialisti in IT&C care lucreaza in domeniul IT&C, cei mai multi sunt in zona de dezvoltare software (47%), asigurare a calitatii si testare (16%).

De asemenea, in ceea ce priveste limbajele de programare, cei mai multi IT-isti sunt specializati in PHP, .Net si Java.

7.000 de absolventi anual

In fiecare an, in Romania in jur de 7.000 de tineri absolva facultati de tehnologie, dintre acestia circa 2000 fiind in Bucuresti, aceeasi cifra in Iasi, aproximativ 1.750 in judetul Cluj si aproape 1.120 de oameni in Timis. Alte judete care ofera multi absolventi de IT&C sunt Sibiu (461) si Brasov (493).

Hub Manager: Recrutarea...
Citeste si: Hub Manager: Recrutarea trebuie sa se faca pe potential, nu pe diplome

Romania este una dintre marile puteri in domeniul IT la nivel global, tara noastra avand mai multe medalii la olimpiadele de informatica si matematica decat orice tara din Europa. Tara noastra se afla pe locul al treilea la nivel mondial in aceasta privinta, dupa Rusia si China.

De asemenea, numarul de ingineri per capita in Romania este mai mare decat cel din Statele Unite, India, China sau Rusia. Tara noastra se afla in primele zece tari in lume in functie de specialisti IT certificati.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Subventii pentru companiile care angajeaza someri si tineri absolventi