Miliardarul Aliser Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, si-a vandut actiuni pe care le detinea la Apple si Facebook pentru a se concentra pe sectorul IT din China, inclusiv Alibaba Group, si posibil pe investitii in Rusia.

"Companiile chineze reprezinta circa 70-80% din investitiile noastre in IT in strainatate. Cea mai mare parte a investitiilor sunt in Alibaba, JD.com si alte companii cu potential ridicat", a spus Ivan Stresinski, seful companiei care administreaza Usmanov, USM Advisors, relateaza Mediafax.
Usmanov, in varsta de 60 de ani, este cel mai bogat rus, cu o avere de 17,5 miliarde de dolari. Anul trecut, el a cumparat o participatie de 100 de milioane de dolari la Apple, pe care a vandut-o recent, a spus Stresinski.
"Speram ca investitiile noastre in companii din China sa genereze profituri similare sau chiar mai bune decat companiile din Statele Unite", a spus Stresinski. China este cel mai mare partener comercial al Rusiei.
Valoarea estimata a Alibaba a crescut in februarie la 153 miliarde de dolari, dupa ce compania de comert electronic a raportat o crestere puternica a vanzarilor.
Actiunile Apple sunt in crestere cu 23% fata de martie 2013, cand Usmanov a anuntat pentru prima data ca a cumparat titluri ale companiei americane, in timp ce fata de inceputul acestui an sunt in scadere cu 6%. Cotatia Facebook a inregistrat un declin puternic dupa oferta publica initiala din 2012, dar si-a revenit ulterior, iar in ultimele 12 luni pretul a urcat de peste doua ori.
Daca bursa din Rusia scade din cauza crizei ucrainene, Usmanov ar putea cumpara actiuni la companii precum operatorul telecom MegaFon sau compania de internet Mail.Ru, unde are pachete majoritare.
"Veniturile MegaFon si Mail.Ru sunt obtinute in Rusia, iar oamenii nu vor inceta sa vorbeasca la telefon si sa foloseasca internetul. Daca situatia escaladeaza, vom cumpara actiuni. Crizele sunt oportunitati bune, intrucat preturile scad", a spus Stresinski.
Compania Metalloinvest, detinuta de Usmanov, cel mai mare producator de minereu de fier din Rusia, ar putea reorienta exporturile catre China si alte tari, daca Europa va aplica sanctiuni care ar afecta afacerile din cauza crizei din Ucraina, a spus seful companiei miliardarului rus.
"Suntem ingrijorati de posibile sanctiuni impotriva Rusiei, dar nu ne asteptam la consecinte dramatice pentru afacerile noastre. China nu va impune probabil nicio sanctiune. Astfel ca vom face tranzactii in ruble, yuani, dolari din Hong Kong sau Singapore", a declarat Stresinski.
Presedintele rus Vladimir Putin a semnat, marti, un tratat pentru anexarea Crimeei la Rusia, dar a declarat ca nu vrea scindarea Ucrainei.
Putin a afirmat, intr-un discurs sustinut in legislativul rus, ca Rusia vrea relatii de prietenie cu Ucraina si a cerut un tratat prin care sa fie acceptata anexarea Crimeei. Populatia din Crimeea a votat duminica, intr-un referendum, pentru secesiunea de Ucraina si alipirea la Rusia.
Statele Unite si UE au impus sanctiuni pentru unii oficiali rusi si ucrainei si au avertizat si cu alte masuri daca Rusia anexeaza regiunea ucraineana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri