Fetele ar trebui incurajate din copilarie sa lucreze in domeniul tehnologiei, diversitatea ducand la o mai buna coordonare si eficienta, dar si la cresterea economica a domeniului IT&C, a declarat pentru wall-street.ro, Manuela Ciugudean Toma, PR Manager in cadrul Intel pentru zona Europei Centrale si de Est.

In prezent, Intel, cel mai mare producator de microprocesoare la nivel global, are in Romania in jur de 400 de angajati. Dintre acestia, zece persoane lucreaza pentru biroul de marketing si vanzari, circa 140-150 de oameni lucreaza pentru centrul de dezvolare si cercetare software (Intel Romania Software Deveopment Center), 200 in cadrul Wind River (in Galati), 35 de oameni pentru compania de software educational Kno (Cluj-Napoca).

De alfel, centrul de cercetare si dezvoltare software al Intel in Romania este condus din vara lui 2011 de catre Monica Ene-Pietrosanu. Centrul a fost anuntat la finalul lui 2010, dar a fost deschis oficial in februarie 2012.

„In jur de 30% dintre angajatii Intel Romania (divizia de marketing si Intel Romania Software Deveopment Center) sunt femei, in timp ce media la nivel global este de 25-30%. Nu am ajuns la aceste cifre fara efort, este o munca importanta de comunicare, de resurse umane. Pentru ca daca nu comunici ca incurajezi accesul fetelor in domeniul tehnologiei, creezi o inegalitate. Este inca un domeniu al barbatilor in zona pur tehnica, dar nici in zona de vanzari si marketing nu apar foarte multi oameni noi in domeniu”, afirma oficialul Intel pentru Europa Centrale si de Est.

Mai multe fete ar inseamna un PIB mai mare cu 9 miliarde de euro anual

Manuela Ciugudean Toma adauga ca accesul fetelor la domeniul tehnologiei duce la o mai buna eficienta, coordonare si comunicare in echipa, dar poate determina si cresterea economica a acestei industrii.

Citeste si:
Noua domenii in care castigi peste 1.000 de euro si NU sunt IT-ul
Salarii mari: noua domenii in...

Astfel, daca in IT numarul femeilor ar fi egal cu cel al barbatilor, Produsul Intern Brut al Europei, ar putea creste anual cu aproximativ 9 miliarde de euro, potrivit “Women active in the ICT sector”, un raport publicat de Comisia Europeana la inceputul lunii martie.

„Domeniul tehnologiei este unul prea important pentru a fi lasat barbatilor. Este timpul ca sectorul IT sa permita femeilor sa ajute aceasta industrie si ca economia Europei sa profite de potentialul lor urias”, afirma Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar pentru Agenda Digitala.

In prezent, doar 29 din 1.000 de absolvente de universitate din Europa termina studii in tehnologie si doar 4% ajung sa lucreze in domeniu. De asemenea, 20% dintre femeile intre 30-40 de ani lucreaza in IT in Uniunea Europeana, in timp ce in cazul celor de peste 45 de ani procentul ajunge la 9%.

Plus pentru actionari

„Organizatiile care au mai multe femei in zona de managament prezinta actionarilor rezultate cu 34% mai bune decat in cazul altor companii”, conform aceluiasi raport.

Citeste si:
Studiu: Romanii cred ca IT-ul va fi cel mai cautat domeniu in viitor
Studiu: 77% dintre romani...

In general, in domeniul IT, cele mai multe femei lucreaza pentru departamente precum financiar, resurse umane, comunicare. De asemenea, foarte multe femei sunt asistente de echipa si asistente de manageri.

„Fetele ar trebui incurajate sa lucreze in tehnologie. Nu toate trebuie sa fie doctorite ori farmaciste. Dandu-le acces la calculatoare li se va deschide apetitul catre tehnologie. Trebuie sa stie ca au o sansa si sa nu le fie frica sa experimenteze, sa nu le fie frica de o cariera in IT si telecomunicatii”, afirma Ciugudean Toma.

Initiativa de promovare a fetelor

Una dintre initiativele prin care Intel Romania vrea sa creasca numarul de femei in IT&C este cea prin care daca o fata si un baiat cu abilitati similare concureaza pentru un post de stagiar in cadrul biroului de marketing si vanzari, in final este recrutata fata.

„Fiecare intern poate ramane intre unu si trei ani. Insa la fiecare doi ani se schimba persoana si pana acum am avut doar fete. Practic, am ajuns la cea de-a treia editie si, in cei sase ani de cand am lansat acest proiect, am avut doar fete. Astfel, dintre cei zece oameni care lucram in cadrul acestei divizii, trei sunt fete”, spune reprezentanta Intel.

Citeste si:
Cum sustin companiile IT diverse linii de studiu
Cum sustin companiile IT...

Aproximativ 25% dintre cei 100.000 de angajati ai Intel la nivel mondial sunt femei. De asemenea, 20% dintre membrii bordului de directori sunt femei, iar compania are 28 de femei vicepresedinte.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Femeie prinsa la vama Giurgiu cu 240.000 de euro ascunsi pe corp