Robert-Valeriu Cotofana (23 ani) si Andrei Kovari (18 ani) au inventat un robot de viteza si performanta, Overclocker 2.0, cu care au obtinut locul doi la RobotChallenge Vienna, unul dintre cele mai importante concursuri de profil din lume, unde au concurat impotriva a 13 tari.

Robert este student in anul IV la Facultatea de Automatica si Informatica Aplicata la Universitatea "Valahia" din Targoviste, iar Andrei este elev in clasa a XII-a la Colegiul National "Petru Rares" din orasul Beclean, Bistrita-Nasaud.

Cei doi au concurat cu robotul lor, Overclocker 2.0, impotriva a 86 de echipe din 13 tari. Practic, la RobotChallenge Vienna, Overclocker trebuia sa se ia la intrecere cu ceilalti adversari si sa dovedeasca ca are viteza. Asa ca robotul lui Robert si Andrei a trecut toate cele patru probe si a ajuns pe locul doi, cu timpul de viteza de 8,72 secunde, pe un circuit inchis de 10 metri, la distanta de doar doua secunde de primul castigator, robotul unei echipe din Letonia.

L-am construit amandoi pe rand. Expediam robotul prin posta de la unul la altul.

Tinerii inventatori s-au cunoscut la un concurs Tech School, unde Andrei a fost invitat in calitate de mentor junior pentru a tine un seminar de electronica. "Acolo am tot discutat cam la ce am putea participa si, dupa un an de zile, am inceput sa lucram la ceva robotei. Primul concurs la care am participat impreuna a fost la RobotChallenge Bucuresti unde am luat locul trei. Apoi, in urma acestui mic succes am decis sa participam si la etapa internationala, la Viena, si ne-am pus pe treaba pentru un robotel mai performant. Proiectare, comanda, asamblare, programare si asa a mai aparut un robotel cu care ne-am inscris la concursul de la Viena", spune Andrei Kovari (foto).

Robert si Andrei au lucrat in medie 5 ore pe zi timp de 5 luni pentru a construi Overclocker 2.0. Robotul a fost "nevoit" sa calatoreasca 900 de km dus-intors de la Targoviste la Bistrita si inapoi. "L-am construit printr-o colaborare online. Nu ne-am intalnit in timp ce construiam robotul, l-am construit amandoi pe rand, expediam robotul prin posta de la unul la altul. Asta a fost si un experiment interesant, nu este necesar sa te intalnesti, ci poti sa faci totul online", spune Robert.

Asa ca Andrei s-a ocupat de partea de electronica si management (comenzi si plati), iar Robert de asamblarea si programarea robotului. "Robotul nostru foloseste componente foarte mici si sensibile. Astfel, lipirea lor trebuie facuta cu aparate mai speciale, asa ca a fost montat la un laborator la Palatul Copiilor din Targoviste", explica Andrei.

roboti

Robotul are o lungime de 30 cm si o latime de 15 cm si a costat aproximativ 300 de euro, bani pe care Robert si Andrei i-au scos din buzunarul propriu. Cu aceasta suma, tinerii au cumparat toate piesele componente necesare, cum ar fi senzori reflectivi in infrarosu, convertor dc-dc, placa de baza cu microcontroller, turbina electrica, controller electronic de viteza pentru turbina, controller electronic de viteza pentru motoare, motoare electrice cu reductor, roti din cauciuc cu aderenta mare, acumulator litiu polimer de mare capacitate, senzor de pornire prin telecomanda.

Dintre toate acestea, cea mai scumpa a fost turbina electrica, care a costat 27 de euro, iar cel mai ieftin a fost acumulatorul de 2 euro. "O parte din componente le-am comandat din Polonia, o parte din Fiji, o parte din Romania. Nu am folosit componente din casa, desi puteam, dar nu obtineam performanta", ne-a povestit Robert-Valeriu Cotofana.

Tanarul sustine ca turbina electrica, cumparata din Fiji, a facut diferenta. "Ne-a crescut performanta enorm. Turbina aspira aerul de sub robot, ii creste masa aparenta, ii corecteaza centrul de greutate si nu il lasa sa alunece in curbe", explica Robert.

De ce a luat Overclocker medalia de argint: "Cu o ora inainte de competitie am facut un upgrade de software"

Baietii spun ca nu se asteaptau sa ajunga pe locul doi cu inventia lor, insa, cu putin inainte sa inceapa competitia, Robert a facut o modificare robotului care le-a adus medalia de argint in finala. "Cu aproximativ o ora inainte de competitie am facut un upgrade de software, ceea ce i-a crescut mult performanta robotului. In software am adaugat o tehnica de corectie a erorilor, cateva linii de cod care au facut diferenta. Stiam ca trebuie sa fac acest lucru, doar ca acasa nu mai aveam timp", sustine Robert.

roboti

El mai spune ca toti robotii utilizeaza un sistem de control inteligent, adica in robot exista un microprocesor care functioneaza asemanator cu un calculator. "Diferenta majora intre locul 1 si locul 2 este data de viteza la care functioneaza acel «calculator», creierul robotului. Este clar ca robotul nostru are o viteza de calcul mai redusa, si noi stim acest lucru. Un alt aspect care ne-a aruncat pe locul 2 a fost dat de densitatea senzorilor, adica numarul, precizia si performanta senzorilor folositi de robot. Noi am folosit 8 senzori, pentru ca robotul nu era capabil sa inteleaga mai multi. Opt senzori sunt suficienti, dar performanta robotului creste si cu numarul de senzori", explica Robert.

Robotul trebuie sa fie elastic?!

Tinerii inventatori spun ca ar fi bine ca robotul sa nu fie rigid, ci putin elastic pentru a putea sa preia fortele care apar in sistem, asemenea unei masini la care apar incovoieri, intinderi si alte schimbari in structura. "Robotul trebuie sa fie un pic elastic pentru ca intalneste denivelari si neregularitati si elasticitatea robotului functioneaza ca si o suspensie. Sa nu te gandesti ca exista vreun elastic pe acolo pe undeva. Dar daca incerci sa il indoi, el se indoaie si revine la forma initiala, dar sa il indoi foarte putin. Ulterior revine la forma initial", detaliaza tanarul inventator din Targoviste.

Pentru a fi acceptat in concurs, robotul nu trebuia sa depaseasca 30 cm in latime si nici greutatea de 3,5 kg si trebuia sa fie complet autonom. Robotul lor cantareste 185 de grame, deci este foarte usor, spun tinerii. "Juriul vrea sa vada daca robotul este autonom, daca urmareste complet circuitul, iar factorul decisiv este timpul pe care il scoate. Daca robotul nu indeplineste aceste conditii, atunci este scos din concurs", completeaza Robert.

Dupa calificari, robotii ajung in semifinale, unde se intrec la viteza cu un robot concurent. La fiecare "meci", robotul cu cel mai bun timp avanseaza in clasament.

Ce inventii mai pregatesc tinerii

Andrei Kovari lucreaza in prezent la un sistem CNC, un aparat industrial similar unei imprimante 3D, care taie in loc sa puna. Tanarul din Bistrita-Nasaud mai are pe lista si umanoid. "Primul este in proportie de 90% finalizat, iar al doilea este doar la stadiul de proiect. Acum adun fonduri si fac economii pentru piese pentru ca planurile (sketch-urile) sunt gata."

Momentan, Andrei spune ca nu a decis ce facultate sa urmeze, dar analizeaza toate posibilitatile si se gandeste sa studieze cel mai probabil in Danemarca sau in alta tara nordica.

roboti

Placuta realizata de Andrei pentru robotul Overclocker 2.0

La randul lui, Robert-Valeriu Cotofana lucreaza la o inventie care detecteaza automat impactul, accidentul sau socul suferit de o persoana si care este capabila sa transmita automat coordonatele GPS catre o aplicatie. Tanarul estimeaza ca va finaliza inventia in aproximativ trei luni.

Mi-as dori ca munca mea sa aiba un impact mare si de durata.

In prezent, Robert este student in anul IV la Facultatea de Automatica si Informatica Aplicata si lucreaza la compania RoboFun, unde face roboti. In viitor, i-ar placea sa lucreze la Google pentru ca recent compania a inceput sa isi extinda afacerile in domeniul inteligentei artificiale. "M-am gandit si la CERN (Organizatia Europeana pentru Cercetare Nucleara). Acolo se dezvolta foarte multe inventii, acolo a fost inventat Internetul si s-au facut multe descoperiri. M-am gandit si la Agentia Spatiala Europeana pentru ca dezvolta foarte multe proiecte de tip roboti, sateliti, prototipuri. Cred ca acolo mi-ar fi cel mai bine. Dar cel mai mult mi-as dori ca munca mea sa aiba un impact mare si de durata", sustine Robert.

Urmatorul lui vis este sa ajunga in Germania la un targ de Inventica din Munchen. "Acolo vreau sa public o inventie legata de siguranta conducatorilor auto, pilotilor si a motociclistilor."

Robotul se afla acum acasa la Robert pentru ca il pregateste pentru o competitie nationala, Cupa Chindiei 2014, oraganizat in Targoviste, intre 13 si 14 aprilie.

Pentru a merge la Viena, Robert si Andrei au fost sponsorizati de o firma locala, Periks Nasaud, prin intermediul Rotary Club Nosa Bistrita, de consiliul local si de Emil Onea de la Infoeducatie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri