Comisia Europeana (CE) ar putea majora amenda zilnica aplicata gigantului IT Microsoft de la doua milioane de euro la trei milioane de euro. Surse din cadrul CE, citate de Financial Times, si-au manifestat nemultumirea fata de nerespectarea reglementarilor din domeniul concurentei de catre Microsoft, afirmand ca forul are in vedere posibilitatea majorarii amenzii zilnice care va fi perceputa retroactiv incepand cu 15 decembrie 2005.

Aceasta sanctiune va reprezenta prima amenda aplicata de CE unei companii pentru nerespectarea unor dispozitii ale forului european. Printr-o decizie luata in martie 2004 Comisia Europeana obliga compania americana sa ofere concurentei informatii legate de codul sursa al programului Windows, informatii care ar mentine vie concurenta pe piata. Microsoft nu s-a supus cerintelor forului european in cei doi ani tcare au trecut de la acel moment, CE fiind determinata sa fortete liderul pietei IT sa respecte reglementarile europene. Aditional amenzii zilnice, Microsoft a fost amendata in 2004 cu 497 milioane de euro intr-o disputa anti-trust deschisa impotriva gigantului IT.

In raspuns, Microsoft a sustinut ca depune si in acest moment eforturi pentru a ajuta concurentii sai sa dezvlote programe software compatibile cu sistemul Windows. “Consider ca Microsoft este angajata intr-un efort sincer si concret de indeplinire a obligatiilor impuse de Comisia Europeana printr-o decizie careia ii lipseste precizia. Am stabilit de comun acord un plan de predare a documentatiei cu sapte termene limita, din care am respectat deja sase, fiind in plin proces de elaborare a ultimului capitol“, a declarat duminica, pentru Financial Times, Brad Smith, avocat Microsoft.

Potrivit reglementarilor europene, Comisia Europeana poate amenda o companie cu pana la 5% din incasarile zilnice ale companiei in anul precedent. Cum Microsoft a ninregistrat anul trecut venituri de peste 40 de miliarde de dolari, CE va putea percepe Microsoft o amenda zilnica de maxim 5% din 110 milioane de dolari – cat reprezinta incasarile gigantului IT intr-o zi.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Antreprenor in Guvern: interviu despre coruptie, politica, solutii