Tehnologia de ultima ora prinde aripi si in Romania. Societatea Electrica Muntenia Sud desfasoara un proiect-pilot prin care se furnizeza servicii Internet si telefonie fixa prin liniile de energie electrica de joasa si medie tensiune, printr-o simpla conectare la banala priza de curent. Sistemul PLC se foloseste din ce in ce mai mult pe plan mondial, fiind una dintre cele mai atractive tehnologii, din punct de vedere al raportului pret/calitate. Primele servicii comerciale au fost puse in practica in anul 2001, in Germania, iar in prezent, pe plan mondial, peste 13.000 de utilizatori au apelat la sistemul PLC. La noi, proiectul consta in conectarea la acest sistem a unui bloc, pentru aproximativ 15 clienti, incepand din luna mai pana in septembrie, costurile fiind estimate la circa 200.000 de euro.

La mai putin de patru ani de la instalarea primului proiect de PLC (Power Line Communications) in Germania, de catre societatile de distributie a energiei electrice RWE si MVV, tehnologia apare si in Romania, mai precis in Bucuresti. In primul rand, tehnologia PLC este una dintre alternativele cele mai atractive din punctul de vedere al raportului pret/calitate, conform evaluarilor companiei de consultanta Arthur D. Little. Unul dintre avantajele sistemului este ca utilizeaza o infrastructura deja existenta si un suport omniprezent atat in interiorul, cat si in afara cladirilor, intrucat functioneaza prin intermediul liniilor electrice aeriene de joasa si medie tensiune. In ceea ce priveste serviciile "prin priza" oferite clientilor, acestea sunt multiple, de la distributie de Internet si servicii de telefonie pana la conexiuni intre PC-uri.

Potrivit purtatorului de cuvant al societatii Electrica Muntenia Sud, Cornelia Ion, punerea in practica a proiectului-pilot se va face, cel mai probabil, in perioada mai-septembrie a.c., in B-dul Unirii nr.61, pentru 10-15 clienti. Avantajul acestui sistem este ca faciliteaza un trafic amplu si o viteza foarte ridicata a transmisiilor, iar costurile sunt reduse, comparativ cu servicii similare calitativ, dar bazate pe alte tipuri de tehnologie. "Costurile estimate pentru proiectul-pilot sunt in jurul valorii de 200.000 de euro, dar ele vor fi definitiv stabilite dupa semnarea contractului de colaborare", ne-a mai precizat sursa citata. Pentru definitivarea proiectului, Electrica Muntenia Sud colaboreaza cu firme de renume, si anume Itochu Corporation (Japonia) si Endesa Net Factory (Spania).

Caracteristici de invidiat, fara concurenta

Un avantaj cert al PLC este ca nu necesita alocarea de spectru de frecventa, ca in cazul tehnologiilor "wirelles". Deja sistemul a depasit faza experimentala, existand in momentul de fata un numar important de instalari de sisteme bazate pe tehnologia PLC, potrivit purtatorului de cuvant al Electrica Muntenia Sud. "Practic, nu exista o mare companie de distributie a energiei electrice renumita pe plan mondial care sa nu aiba preocupari in acest domeniu fie in proiecte pilot, fie ca si serviciu comercial oferit pe piata. RWE (Germania), Union Fenosa (Spania), ENEL (Italia), EDF (Franta), Scottish Southern Energy (Marea Britanie), Consolidated Edison, Ameren (SUA), Energomegasbit (Rusia) sunt numai cateva dintre ele", ne-a mai precizat Cornelia Ion. In al doilea rand, tehnologia PLC se compara, din punct de vedere tehnic, cu celelalte tehnologii de transmisii de banda larga existente (inclusiv ADSL), cu observatia ca largirea bazei instalate va determina cu certitudine o reducere a costurilor implicate, ceea ce va face ca utilizarea tehnologiei PLC sa fie cu atat mai avantajoasa.

In prezent, pe plan mondial sunt peste 13.000 de utilizatori PLC in aproximativ 30 de tari. In cat timp se va extinde reteaua PLC ramane de apreciat, dupa ce se va finaliza proiectul-pilot desfasurat de Electrica, in cadrul unui raport de evaluare. Potrivit sursei citate, in urma acestui proiect se vor decide directiile de dezvoltare si domeniile de interes, prin elaborarea unui business plan si a unui model de afacere.

Investitia clientului este minima

Comparativ cu tehnologiile existente, sistemul PLC este mai atractiv decat Internetul prin cablu TV, din punct de vedere atat al investitiei suportate de abonat, cat si ca profit. In ceea ce priveste viteza de roll-out, tehnologia PLC se diferentiaza clar fata de Internetul furnizat prin cablu TV. Un alt avantaj al PLC il constituie nereglementarea atat fata de Internetul prin cablu TV, cat si fata de Internetul furnizat prin liniile telefonice. In ceea ce priveste furnizarea Internetului prin liniile telefonice, sistemul PLC este oarecum identic, din punct de vedere al abonatului privind investitia si profitul, cat si din punct de vedere a capacitatii si serviciilor. Potrivit datelor furnizate de Electrica Muntenia Sud, pretul de instalare si abonamentul lunar difera de la tara la tara si de la societate la societate. Astfel, in Germania, instalarea sistemului PLC costa aproximativ 120 de euro, iar abonamentul lunar este in valore de 14,9 euro, plus trei centi pentru fiecare Mb, asta pentru cinci adrese de e-mail si Internet la 5 Mb. Acelasi tip de abonament cu aceleasi facilitati, dar pentru societati private, costa 119 euro pentru instalare si 33 de euro abonamentul lunar. In Austria sunt cateva sute de utilizatori (scoli, hoteluri, locuinte), care pentru instalarea sistemului PLC au achitat aproximativ 95 de euro, cu un abonament lunar de circa 40 de euro, avand facilitati gratuite de 2 Gb, oferta fiind adresata sectorului rezidential si avand trei adrese de e-mail si Internet de cinci Mb.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri