Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) vrea ca banda de frecvente 1.880-1.900 MHz (banda DECT) sa devina disponibila la nivel national si sa elibereze licente judetene operatorilor telecom interesati, a anuntat institutia.

In acest sens, autoritatea a lansat, miercuri, o consultare publica privind viitoarea utilizare a benzii de frecvente si noile tarife ce trebuie achitate pentru utilizarea acestui spectru.

"Avand in vedere interesul scazut al operatorilor pentru aceasta banda si faptul ca cele trei licente detinute de Romtelecom pentru furnizarea de retele publice de radiocomunicatii de tip punct-multipunct (PMP) cu acces pe suport radio in tehnologie DECT (Digital Enhanced Cordless Telecommunications - telecomunicatii digitale avansate pe suport radio) in judetele Galati, Tulcea, Ilfov si Bucuresti vor expira la sfarsitul lunii iunie, autoritatea propune ca banda sa devina disponibila la nivel national si ca noi licente judetene sa fie eliberate furnizorilor de retele si servicii de comunicatii interesati", conform ANCOM.

Obiectivul specific pe care autoritatea il are in vedere pentru banda de frecvente 1.880-1.900 MHz il constituie incurajarea utilizarii acestei benzi de frecvente, inclusiv in zonele geografice care nu beneficiaza de servicii de comunicatii din sfera serviciului universal.

Dupa finalizarea etapei de consultare, operatorii interesati vor putea transmite ANCOM solicitari ferme de instalare si exploatare a unei/unor retele de radiocomunicatii de tip PMP in tehnologie DECT in localitati situate intr-unul sau mai multe judete, scrie Mediafax.

Citeste si:
"Dorel" Teodorovici: Noi "carpeli" la OUG 114. Acum, industria telecom
"Dorel" Teodorovici: Noi...

ANCOM propune sa acorde licente in banda DECT prin incredintare directa in localitatile pentru care nu s-au depus mai multe oferte. In cazul localitatilor pentru care s-au manifestat doua sau mai multe optiuni, se va organiza o procedura de selectie comparativa.

"Dat fiind faptul ca ANCOM intentioneaza sa creasca gradul de interes si utilizare a acestei benzi, propune de asemenea reorganizarea si extinderea schemei de tarifare existente pentru banda DECT, fara a modifica tarifele deja incluse in aceasta schema, folosind o clasificare a tarifelor raportata la nivelul judetelor in mod similar cu schemele de tarifare stabilite pentru alte tipuri de retele publice de radiocomunicatii punct-multipunct cu acces pe suport radio (categorie generala in care se incadreaza si retelele DECT) operand in benzile de frecvente 3400-3600 MHz si 24,5-26,5 GHz", se mai spune in comunicat.

Aplicatiile la care se refera aceasta reglementare si care utilizeaza banda DECT sunt sistemele publice pentru asigurarea buclei locale pe suport radio (WLL– Wireless Local Loop).

Citeste si:
Securitatea datelor si deficitul de specialisti, riscuri in era 5G
Securitatea datelor si...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
ANCOM: Calendarul 5G, dependent de Guvern
Setari Cookie-uri