Operatorul francez de telefonie Orange a recunsocut marti un nou furt de date personale apartinand unui numar de 1,3 milioane de clienti si cumparatori, dupa trei luni de la un atac care a afectat aproximativ 800.000 de clienti, relateaza AFP.

"Un numar limitat de date personale vizand clienti si cumparartori" a fost copiat, in cursul unei intruziuni detectate la 18 aprilie, constand in nume, prenume, adrese de e-mail in cazul in care au fost date, numere de telefon mobil si fix, operatorul de telefonie mobila si Internet, dar si data de nastere, a anuntat grupul intr-un mesaj postat pe site.

Un purtator de cuvant a precizat pentru AFP ca atacul a atins 1,3 milioane de persoane, dupa ce a evocat initial "cateva zeci de mii" de persoane, scrie Mediafax.

"Datele furate ar putea sa fie utilizate pentru contactarea persoanelor vizate prin e-mail, SMS sau telefon, in vederea unor operatiuni de phishing", avertizeaza Orange.

"Phishing"-ul este o tehnica de piratare care vizeaza sa culeaga informatii confidentiale (coduri de acces sau parole) prin trimiterea de e-mailuri prezentate ca trimise de catre banci sau operatori. Victimele inselate isi furnizeaza singure datele personale infractorilor.

Citeste si:
Compania telecom Grandstream intra oficial pe piata din Romania
Compania telecom Grandstream...

E-mailuri au fost trimise luni, pentru a avertiza toate persoanele vizate, a anuntat Orange. Mesajul pe care acestea l-au primit contine un link de tip "click to call back" (accesati pentru a fi apelati), iar operatorul se angajeaza sa le contacteze in 48 de ore pentru a le raspunde la intrebari.

Purtatorul de cuvant a justificat perioada care a trecut de la descoprirea atacului, pe 18 aprilie, si pana la divulgarea acestuia, pe 5 mai, prin necesitatea de a cuantifica furtul de date, "de a inchide reteaua tehnica si de a se asigura ca bresa nu mai exista", iar apoi pentru "indepartarea dublurilor de pe liste", care contineau aceleasi nume de mai multe ori.

Orange a recunoscut pe 2 februarie furtul datelor personale apartinand unui numar de 800.000 de clienti pentru servicii de Internet.

In noiembrie, intr-un "show" de prezentare a inovatiilor operatorului, presedintele-director general Stéphane Richard a incercat sa le ofere asigurari clientilor semnand in mod solemn o carta prin care se angajeaza sa le protejeze datele persoanle.

Citeste si:
In ce startup-uri a investit Orange Fab
In ce startup-uri a investit...

Orange, provenind din compania publica France Télécom, este unul dintre principalii trei operatori francezi in domeniul telefoniei si este prezent la nivel mondial.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Telekom Romania ar putea fi vandut catre Orange