Romtelecom va investi in 2014 si 2015 in modernizarea retelei natioale prin introducerea, in premiera pe piata locala telecom, a primelor link-uri 100G, bazate pe tehnologia IP furnizata de Cisco si DWDM ADVA. Noua arhitectura va ajuta migrarea mai rapida a clientilor Romtelecom si Cosmote la tehnologia All IP, pana in 2018.

Wall-Street.ro este primul cotidian de afaceri din Romania care a anuntat migrarea abonatilor operatorilor telecom catre retele All IP, in februarie 2014.

Migrarea implica o scalabilitate marita a retelelor, reducerea costurilor operationale pentru operatori prin diminuarea numarului echipamentelor necesare, cu toate costurile implicite (achizitie, intretinere, service, consum energetic). Clientii vor putea schimba rapid serviciile, tipul de abonament si, per total, reteaua va fi mai stabila iar in cazul problemelor acestea se vor rezolva mult mai rapid si mai usor, deseori fara ca angajatii operatorilor sa intervina in locuintele clientilor.

Procesul de imbunatatire a performantei retelei IP Core a Romtelecom a fost initiat in 2013 si se va incheia in 2015. In cursul acestui an vor fi conectate, cu ajutorul link-urilor 100G, trei dintre cele mai importante noduri ale retelei nationale Romtelecom. Doua noduri vor fi conectate in 2015.

Noua infrastructura va putea sustine “cresterea exploziva” a traficului IP datorata inmultirii numarului de dispozitive, aplicatii si servicii de generatie viitoare precum aplicatiile video si serviciile cloud care functioneaza pe Internet.

Pana in prezent, cateva zeci de mii de clienti ai companiei au migrat catre All IP, majoritatea fiind business to business.

“Consider ca mesajele de genul «oferim viteze de pana la 150 MBps» raman doar mesaje de marketing, atata timp cat nu exista in prezent necesitate. Business-urile nu vor viteze de peste 100 MBps doar pentru a se lauda, ci au nevoie de solutii optimizate, fiabile, sa isi creasca eficienta. Or, All IP asta inseamna”, spune Ovidiu Ghiman, director operatiuni business la Romtelecom, fara a preciza investitia necesara in modernizarea retelelor.

Migrarea, continua el, trebuie sa se faca “lin”, clientii persoane fizice sa nu simta tranzitia. In cazul business-urilor, pentru a se trece la All IP, trebuie sa se agreeze cu clientul cea mai bun perioada. Preturile raman similare.

“Pana in 2018 vrem ca aproape toti clientii nostri, aproape de 100%, sa aiba All IP. Romanii sunt extrem de educati, cunosc noile tehnologii si nu opun rezistenta, atata timp cat stiu ca ceea ce le oferim este mai bun”, a concluzionat Ghiman.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri