Comisia Europeana a condamnat, miercuri, producatorul american de programe software Microsoft Corp. la plata unei noi amenzi de 280,5 milioane euro, motivul fiind nerespectarea in totalitate a deciziei anterioare a Curtii Europene de Justitie din anul 2004, cand un tribunal a condamnat Microsoft pentru abuz de pozitie dominanta si i-a ordonat sa impartaseasca rivalilor sai o parte din codul sursa al programelor sale, informeaza Rompres.

Noua amenda acopera perioada care a trecut din data de 16 decembrie 2005, data limita fixata de regulatorii europeni pentru ca Microsoft sa comunice rivalilor informatiile solicitate, si pana la data de 20 iunie 2006. Suma de plata a fost calculata prin multiplicare a 187 de zile cu o amenda de 1,5 milioane euro pe zi.

"Microsoft nu a pus capat comportamentului sau ilegal. Nu am avut alta alternativa decat sa impun plati de penalizare pentru refuzul de a respecta hotararile justitiei", a declarat Comisarul European pentru Concurenta, Neelie Kroes. Daca Microsoft nu se supune deciziei Comisiei pana la data de 31 iulie 2006, este posibil sa ii fie impusa o amenda maxima de trei milioane euro pentru fiecare zi.

La randul sau Microsoft sustine ca a facut eforturi uriase pentru a se supune deciziei din 2004, in acest moment aproximativ 300 din angajatii sai lucrand pentru a indeplini toate solicitarile executivului european pana la data de 18 iulie 2006.

In ceea ce priveste noua amenda, Microsoft o considera nejustificata si a anuntat ca va face apel in fata justitiei europene. "Nu credem ca o amenda, oricare ar fi amploarea ei, este potrivita data fiind lipsa de claritate a deciziei originale a Comisiei si a eforturilor noastre din ultimii doi ani", a declarat directorul juridic de la Microsoft, Brad Smith.

La data de 24 martie 2004 Microsoft a fost gasit vinovat pentru abuz de pozitie dominanta, Comisia Europeana obligand firma americana la plata unei amenzi record de 497 milioane euro. in plus Comisia i-a ordonat grupului Microsoft sa comercializeze o varianta a popularului sau sistem de operare Windows fara programul Media Player si sa impartaseasca rivalilor sai o parte din codul sursa al programelor sale pentru ca acestia sa poata dezvolta programe software care sa poata functiona fara probleme cu sistemul de operare Windows, sistem de operare utilizat de 90 la suta din calculatoarele personale din intrega lume.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri