Compania japonezza Hitachi a creat un robot care poate dialoga, care poate face glume si care isi da seama daca acestea nu sunt reusite, prin analizarea reactiei interlocutorului. Robotul, denumit Emiew, poate tine companiei persoanelor singure si poate lucra inclusiv ca receptionist.

Emiew este un mic robot vopsit in alb si rosu, inalt de 80 de centimetri, care se deplaseaza pe senile si are o fata alba, cu doua puncte negre in locul ochilor. Creatorii lui, inginerii de la Hitachi, l-au facut sa invete o serie de cuvinte care ii permit sa analizeze intrebarea care i-a fost pusa si, apoi, sa raspunda, informeaza AFP, citata de Mediafax.

Demonstratia facuta, marti, la Tokyo a decurs astfel: un inginer ii pune o intrebare despre numarul de persoane care lucreaza in acel centru ce cercetare. Micutul "glumet" ii raspunde: "Avem doua lebede". Interlocutorul lui ramane in mod evident perplex, ca si publicul prezent la demonstratie. Atunci, Emiew ii spune ca a glumit: "Ai inteles? Am glumit. Aici lucreaza aproximativ 800 de persoane".

Inginerul Hisashi Ikeda recunoaste ca simtul umorului al micutului robot, care este conectat in permanenta la internet, nu este genial, dar cel mai important aspect este, dupa parerea lui, capacitatea de intelegere a acestuia.

"Tehnologia a facut de acum posibil ca un robot sa inteleaga ceea ce un om vrea sa spuna, chiar daca acesta din urma se exprima doar prin gesturi", a adaugat Hisashi Ikeda. Emiew (acronim de la "Excellent mobility and interactive existence as workmate") a fost creat pentru a tine companie persoanelor singure, la fel ca un animal de companie, dar si pentru functia de receptionist, a precizat compania Hitachi.

Citeste si:
Pedepse serioase în Thailanda pentru glumele pe seama infectării cu...
COVID-19 | Pedepse cu...

Potrivit companiei Hitachi, robotul mecatronic Emiew nu se multumeste doar sa inteleaga si sa raspunda, prin recunoastere si sinteza vocala, el stie si sa analizeze reactiile interlocutorilor sai, de exemplu, semnificatia gestului de a da din cap, dar si alte miscari.

Sursa foto: captura YouTube

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Citește și
Instituțiile publice vor folosi platforme online pentru acceptarea documentelor
Setari Cookie-uri