Casa viitorului nu mai este doar rodul imaginatiei scriitorilor SF, ci prinde din ce in ce mai mult contur; Google a demonstrat acest lucru si in Romania, prin amenajarea unei vile din centrul Bucurestiului intr-un stil tipic gigantului american – comoda, spatioasa si totusi plina de tehnologie.

Romania este una dintre cele doar patru tari din regiunea Europei Centrale si de Est in care a fost amenajata, pentru scurt timp, Casa Google, alaturi de Polonia, Ungaria si Cehia.

Romanii sunt cei mai mobili utilizatori de internet din aceasta parte a Europei, majoritatea dintre ei isi incep ziua on-line si au o atitudine foarte deschisa fata de noile tehnologii. Potrivit studiului „Internetul in viata de zi cu zi”, comandat de Google si realizat in cinci tari, Romania, Cehia, Slovacia, Ungaria si Polonia, o treime dintre romanii conectati la internet intra online de indata ce se trezesc.

Pentru majoritatea utilizatorilor de internet, calatoriile sau vacantele incep online. Potrivit aceluiasi studiu, 86% dintre respondenti verifica hartile online, Google Maps fiind preferat de peste aproape trei sferturi dintre romanii conectati la internet.



Aproape 60% dintre romani folosesc Google Translate in calatoriile lor. Barbatii sunt mai avizi utilizatori de dispozitive mobile, unul din doi barbati folosind Google Maps pe smartphone si tableta. Principala utilizare a Google Maps este calcularea distantei intre doua puncte pe harta - mai mult de doua treimi dintre utilizatorii de Google Maps folosesc serviciul in acest scop. Mai mult, unul din doi se ”plimba” pe Street View.

Pentru prezentarea Google House, filiala locala a companiei americane l-a cooptat pe actorul roman Dragos Bucur care a facut un tur al locuintei impartite in mai multe camere.

Camera de zi

Nexus 7, Chromebook Pixel si Chromecast ajuta la partajarea videoclipurilor de pe YouTube sau sa poarte discutii video prin Hangout (facilitate a retelei sociale Google+). Chromecast, dispozitiv care va fi disponibil si in Romania „cat de curand”, permite „legarea” dispozitivelor fara niciun fel de cablu. Practic, printr-un click, preia fereastra de browser partajata de pe Chromebook Pixel sau Nexus 7.

Camera de divertisment

Planificarea calatoriilor si a vacantei poate fi realizata, prin cloud, impreuna cu prietenii si partajata prin televizor astfel incat toata lumea sa vada itinerariul – folosind acelasi gadget, Chromecast. Street View ajuta gasirea de parcari in preajma obiectivelor dorite sau poti face tururi virtuale prin locuri din intreaga lume. Pe drum, Voice Search inlocuieste tastatura atunci cand conduci.

Camera copilului

Scoala moderna presupune acces la internet si lucru pe documente partajate. Art Project sau World Wonders sunt serviciile prin care orice elev poate vizita muzee si arhive din toata lumea, documentandu-se pentru proiectele scolare. Art Project ii permite sa descopere peste 40.000 de tablouri si obiecte de arta si sa afle informatii despre acestea si creatorii lor. World Wonders il duce in sute de locuri istorice de pe tot globul: de la Pompei si Palatul Versailles si pana la ruinele Angkor Wat. In Google Docs poate lucra colaborativ cu ceilalti colegi pentru a-si pregati temele.

Dormitorul

Cartile „traditionale” sunt, usor-usor, inlocuite de unii dintre noi de carti virtuale, citite pe tablete sau dispozitive speciale precum Kindle. Google a prezentat Google Play Book, de unde se pot descarca carti. „In prezent exista o serie limitata de titluri in limba romana, disponibile in Google Play Books, urmand ca in perioada urmatoare numarul si diversitatea acestora sa creasca, pe masura ce noi parteneri se vor alatura”, spun reprezentantii Google.

Bucataria

Bucataria viitorului...prezent este conectata la Internet si de pe YouTube poti gasi retete pe care le poti pune in practica. La aceasta se adauga aplicatii de gatit din Google Play. Voice Search se poate dovedi un „chef” asistent util atunci cand nu poti tasta sau trebuie sa telefonezi.

„ Ca sa nu uitam sa cumparam lapte atunci cand ajungem la supermarket, putem pune o alerta cu locatie in Google Keep, care sa ne reaminteasca sa cumparam lapte atunci cand ajungem in magazin. Google Translate ne ajuta sa stim ce comandam cand suntem in strainatate si nu intelegem meniul: facem o poza la meniu si selectam textul pe care vrem sa fie tradus”, spune Dragos Bucur, asistent in aceasta „calatorie”.

Cat te costa toate acestea?

Daca visezi sa locuiesti intr-o astfel de casa, excluzand investitiile in mare parte din mobilier, decoratiuni sau parchet, trebuie sa scoti din buzunar peste 17.000 de lei, pret al gadget-urilor folosite de Google in demonstratie. Preturile, defalcate, mai jos:

Chromecast – 150 de lei, inca nedisponibil pe piata locala.

Tableta Google Nexus 7 – 1.000 de lei x 3 bucati

Super Google Chromebook Pixel cu touch screen si SSD drive – 5.700 de lei

LG Nexus 5 – 1.500 lei

4 x LCD – Pret mediu de 1.500 de lei/bucata – 6.000 de lei

Fotolii puf – 250 lei/fotoliu de puf x 3.

Cum vi se pare „casa viitorului” propusa de Google, ca pret dar si ca facilitati? wall-street.ro va incurajeaza sa comentati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri