ANRC ameninta ca daca conflictul tarifelor de interconectare va ajunge in instanta va aplica amenzi de pana la 5% din cifra de afaceri a operatorilor mobili. Vodafone pare decisa sa mearga in justitie, riscand astfel o amenda de 50 milioane de dolari
Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) va amenda operatorii mobili in cazul in care acestia nu se vor conforma ordinului autoritatii de a reduce tarifele de interconectare, au declarat reprezentantii institutiei. In replica Orange si Vodafone au criticat dur decizia ANRC de luni, prin care autoritatea i-a obligat sa-si reduca tarifele de interconectare la 7,21 eurocenti pe minut din data de 1 septembrie, de la 8,13 eurocenti pe minut cat sunt in prezent. Mai mult, cele doua companii sunt obligate sa opereze trei reduceri suplimentare, urmand ca pana la 1 ianuarie 2009, tarifele sa scada pana la 5,03 eurocenti pe minut.

Cei doi operatori si-au exprimat dezacordul cu decizia ANRC, afirmand ca noile tarife nu pot fi sustinute din punct de vedere a costurilor si vor periclita investitiile de viitor in infrastructura. Vodafone a acuzat lipsa de transparenta a procesului de calculare a acestor tarife, in timp ce Orange sustine ca modelul folosit nu este unul viabil si functional pentru piata romaneasca.

Miercuri oficiali ai companiei au declarat ca Vodafone isi va apara drepturile in justitie si va contesta in instanta decizia ANRC, motivandu-si decizia prin impactul negativ asupra veniturilor companiei si pe faptul ca modelul dezvoltat si impus de ANRC contine erori de fond, care duc la un rezultat viciat.

Reprezentantii ANRC si-au reiterat convingerea ca modelul aplicat este unul corect declarand ca in cazul in care se va ajunge in instanta autoritatea va aplica operatorului o amenda cu o valoare de pana la 5% din cifra de afaceri de anul trecut, care in cazul Vodafone a fost de un miliard de dolari, pentru a obliga compania Vodafone sa prezinte un model de calculatie propriu, exprimandu-si deplina convingere ca acest model va demonstra corectitudinea tarifelor stabilite de ANRC.

"Pentru a clarifica aceasta situatie si a dovedi rapid si cu argumentele Vodafone corectitudinea modelului nostru de calculatie, analizam in prezent optiunea aplicarii in sarcina Vodafone a unei amenzi pentru nefurnizarea modelului de calculatie a costurilor de tip top-down, amenda care, potrivit legii, poate merge pana la 5% din cifra de afaceri", a declarat pentru NeswIn, Radu Tudorache, director de reglementare economica in cadrul ANRC.

"O eventuala amenda ar reprezenta o solutie pentru a determina Vodafone sa coopereze cu ANRC si sa prezinte modelul sau de calculatie. Acest lucru ne-ar ajuta sa demonstram instantei de judecata, rapid si cu argumentele Vodafone, care sunt costurile reale ale operatorului si ca, in consecinta, modelul nostru este corect", a mai spus Tudorache. "Vom recurge la aceasta metoda numai daca ea va fi absolut necesara pentru a ne sustine pozitia in instanta si a asigura aplicarea rapida a modelului nostru", a adaugat acesta.

Orange accepta, Vodafone nu

Contactati de NewsIn, reprezentantii Vodafone au declarat ca isi vor sustine punctul de vedere printr-o serie de actiuni, ce includ si un demers in justitie.

Celalalt operator mobil vizat de ordinul ANRC, Orange, a declarat ca se va conforma deciziei autoritatii. "Cu toate ca nu este de acord cu rezultatul obtinut de modelul ANRC, Orange va respecta intotdeauna prevederile legislatiei romane, in virtutea principiilor care-i guverneaza activitatea", a declarat Dorin Odiatiu, director de interconectare in cadrul Orange.

La 1 iulie 2004 ANRC a solicitat operatorilor sa prezinte un model de calculatie propriu pentru noile tarife de interconectare. in urma refuzului celor doua companii de a coopera cu autoritatea de reglementare, ANRC a decis sa determine tarifele de interconectare pe baza modelului propriu si sa sanctioneze operatorii cu o amenda administrativa de 15 milioane lei vechi pe zi de intarziere, incepand cu 15 septembrie 2004 pentru o perioada de aproximativ sase luni. Ambele companii au atacat in instanta decizia ANRC, procesele fiind inca pe rol.

"Singurul lucru care ar putea demonstra rapid si chiar cu argumentele Vodafone care sunt costurile reale de interconectare ale Vodafone si ar elimina toate aceste discutii ar fi modelul de calculatie de tip top-down al Vodafone, pe care operatorul are obligatia legala de a-l furniza inca din data de 1 iulie 2004 si pe care ANRC inca il mai asteapta", a declarat directorul de reglementare economica al ANRC.

"Consideram imoral demersul Vodafone de a contesta rezultatele modelului ANRC invocand o vina care le apartine intru totul, respectiv o presupusa lipsa a corelarii cu propriul model, atata timp cat nu l-au furnizat", a completat acesta.

ANRC sustine ca Romania e mai profitabila decat alte piete

Intr-o pozitie anterioara reprezentantii ANRC au sustinut ca au reusit sa estimeze corect costurile celor doi operatori, luand in calcul informatiile de cost din situatiile financiare si cu evidentele privind numarul de echipamente si volumul traficului disponibile pentru perioada 2003-2005.

Noile tarife stabilite de ANRC acorda Orange si Vodafone posibilitatea de a recupera marje de rentabilitate a capitalurilor (profitabilitatea investitiilor) de 16,88% si, respectiv, 17,52%, mult superioare marjelor de rentabilitate ale operatorilor din alte state europene, au declarat marti reprezentantii ANRC, adaugand ca solicitarea unor marje suplimentare ar fi inacceptabila din punct de vedere al concurentei corecte si al intereselor utilizatorilor, cei care platesc in ultima instanta facturile ce stau la baza profitabilitatii celor doi operatori.

"Vodafone doreste sa convinga publicul din Romania ca incasarea unor venituri nejustificate din tarife de interconectare neorientate pe costuri ar fi destinata sustinerii investitiilor in retea si calitatii serviciilor. in realitate, perceperea unei rente de monopol nu face decat sa aduca profituri necuvenite, in timp ce diminueaza veniturile si posibilitatile de dezvoltare ale celorlalti operatori, scazandu-le posibilitatea de a investi si blocand astfel competitia", a mai declarat astazi Radu Tudorache.

"Victimele indirecte ale acestui joc anti-concurenta sunt utilizatorii care raman captivi in retea, cu optiuni minime de migrare si cu tarife prohibitive pentru apeluri in afara retelei", a completat acesta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri