China va inspecta companiile de tehnologie care opereaza in tara asiatica pentru posibile incalcari ale securitatii nationale, guvernul avertizand anterior ca va reactiona la punerea sub acuzare a unor ofiteri chinezi in Statele Unite, pentru spionaj cibernetic, scrie Bloomberg.

Verificarile anuntate joi de Biroul de Stat pentru Informatii in Domeniul Internetului au rolul sa opreasca furnizorii IT sa isi foloseasca produsele pentru controlul, perturbarea sau inchiderea sistemelor clientilor, in mod ilegal, a relatat agentia de presa Xinhua, citand un comunicat al institutiei.

Un purtator de cuvant al acestui birou a declarat marti ca acuzatiile SUA sunt lipsite de temei, iar China va lua contramasuri, daca partea americana le va mentine.Astfel de controale ar marca o escaladare majora a tensiunilor dintre China si Statele Unite, dupa ce procuratura americana a pus sub acuzare cinci ofiteri chinezi pentru ca ar fi furat secrete ale unor companii americane.

Xinhua nu a mentionat care sunt companiile care vor fi verificate si nici subiectul acuzatiilor SUA. In schimb, agentia a citat un purtator de cuvant al Biroul de Stat pentru Informatii in Domeniul Internetului, potrivit caruia guvernele catorva tari au profitat de statutul de monopol si de avantajul tehnologic pentru a obtine informatii sensibile.

"Ceea ce au facut Statele Unite nu poate fi ascuns sub pres. Trebuie sa aiba loc un raspuns din partea Chinei", a declarat Mark Natkin, director general la Marbridge Consulting in Beijing.Intr-un articol postat pe site-ul China Daily se arata ca atacurile prin intermediul Internetului ar putea fi fatale Chinei, partial pentru ca tara depinde de componente IT care sunt importate.

"Pietele IT din China sunt dominate de gigantii occidentali precum Microsoft, Cisco, IBM si Intel”, potrivit articolului.Dezvaluirile facute de Edward Snowden, fost contractor al Agentiei pentru Securitate Nationala (NSA) a Statelor Unite, au servit drept un catalizator pentru cresterea securitatii cibernetice de ccatre China.

Acuzatiile aduse militarilor chinezi au determinat China sa suspende participarea la un grup de lucru in domeniul securitatii cibernetice si sa adreseze proteste oficiale din partea Ministerului Apararii si cel al Externelor.Biroul de Stat pentru Informatii in Domeniul Internetului a calificat actiunile SUA drept "un hot care striga hotul", scrie Mediafax.

Controalele vor viza produse si servicii oferite atat de companii straine cat si autohtone, a declarat Li Jingchun, inginer sef la Centrul National pentru Cercetari in domeniul Securitatii IT.

China analiza crearea unui astfel de sistem de controale de mai multi ani, a relatat Xinhua, adaugand ca un comitet al Camerei Reprezentantilor a efectuat in 2012 o investigatie in domeniul securitatii, la companii chineze din sectorul tehnologiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri