Software-ul a fost rege in cadrul conferintei anuale Worldwide Developers Conference, sustinuta de Apple, fanii produselor companiei fiind insa dezamagiti ca nu au aflat nimic despre noile gadget-uri pe care gigantul american le pregateste. Cu toate acestea, prezentarea viitorului sistem de operare, iOS 8, a starnit interes.

Practic, pentru toti cei peste 800 de milioane de utilizatori de iPhone-uri, iPad-uri si iPod-uri, cea mai importanta noutate este prezentarea celei mai noi versiuni de software, iOS 8. Acesta urmeaza a fi lansat pe piata in toamna, sistemul aducand multiple upgrade-uri fata de iOS 7, dar si noutati. Iata opt dintre cele mai importante viitoare facilitati ale sistemului.

Health

Apple a promovat aplicatii de fitnesss si sanatate, precum cele asociate cu FuelBand a Nike. Cu Health, merg mai departe. Practic, Health atrage informatii de la mai multe aplicatii conectate intre ele, creand un profil exhaustiv al utilizatorului. Totodata, aplicatia permite acestuia sa trimita, online, informatiile unui medic sau unor spitale. Ar putea deveni o aplicatie proeminenta atunci cand (si daca) gigantul american va lansa ceasul inteligent care ar putea include senzori specializati, scrie CNN.

HomeKit

Chiar daca nu este acel sistem futuristic prin care sa controlezi intreaga locuinta, HomeKit este un pas in fata in transformarea telefonului tau intr-o telecomanda universala. Apple a realizat parteneriate cu o multime de companii terte. HomeKit va permite sa controlezi usa de la garaj, incuietori, lumini, televizoare sau termostatul doar din telefon. Evident, va fi necesar ca hardware-ul extern sa fie compatibil, deci cel putin in prima faza este posibil ca romanii sa nu beneficieze din plin de aceasta facilitate.

Noi facilitati Siri

Asistentul Siri a invatat de asemenea noi trucuri – pe iOS 8, utilizatorii care pun la incarcat iPhone-ul in masina vor putea “sa o trezeasca” pe Siri fara sa trebuiasca sa atinga terminalul. Mai putina neatentie la drum este un lucru pozitiv. De asemenea, vei putea sa ii spui lui Siri sa iti identifice o melodie pe care o asculti, folosind tehnologia aplicatiei Shazam.

“Do not Disturb”

Este o facilitate foarte mica, dar o multime de oameni par sa o aprecieze. In mesaje, “Do Not Disturb” iti permite sa dai pe mut o conversatie la care participi, fara sa pleci efectiv din ea. Asa ca daca prietenii tai o iau razna cu conversatiile in timp ce tu esti la munca, poti sa faci thread-ul sa dispara, putand insa sa te reintorci cand doresti in chat.

QuickType

Google este de obicei asociat cu tastarea predictiva, dar Apple incearca de asemenea sa intre in acest mediu cu QuickType. Facilitatea keyboard-ului ajuta, teoretic, sa trimiti mesaje mai repede, aplicatia ghicind ceea ce scrii chiar inainte de a termina cuvantul. Telefoanele pe Android deja au implementat acest lucru.

Apple promite insa ca QuickType iti va invata obiceiurile, inclusiv felul in care scrii fata de diferite persoane. Asa ca, de exemplu, poate prezice un cuvant din ceea ce spui unui coleg “Este timpul pentru o sedinta!”, pentru un prieten “Este timpul pentru o bere!” sau pentru un parinte “Este timpul sa vin la voi!”.

Notificari interactive

Si cu aceasta, Apple incearca sa prinda din urma o facilitate deja existenta pe terminalele Android. Interactive Notifications iti permite sa raspunzi mesajelor text, mesajelor de pe Facebook in care ai fost taguit sau reminderelor de intalniri fara sa trebuiasca sa parasesti aplicatia unde te afli. Versiunea Apple arata foarte bine – te lasa chiar sa raspunzi prin mesaje vocale, imagini sau video, fara sa abandonezi nivelul jocului in care te afli.

Family Sharing

Pana la sase membri dintr-o familie vor putea impartasi cumparaturile de pe iTunes pe diferite device-uri, acest lucru insemnand ca tu si fratele tau nu va mai trebui sa dati fiecare cate 6,99 euro pe jocul acela preferat de voi. Trebuie insa sa folositi acelasi card de credit pentru toate aceste achizitii – modalitatea Apple de a limita fraudele.

iCloud Photo Library

Apple va oferi mai mult spatiu de stocare pentru fotografii si video in cloud, putand sa le accesezi de pe device oricand. iCloud Photo Library va include de asemenea un sistem de editare inteligenta care va permite utilizatorilor, prin miscari ale degetelor, sa modifice elemente vizuale ale fotografiei – ajustarile se vor face simtite pe toate device-urile.

Cum ti se par modificarile aduse sistemului de operare Apple? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri