Aproape 200 de firme active in sectorul distributiei de produse IT si software (15% din total), cu datorii cumulate de 336 milioane de lei (peste 76 milioane de euro) si-au incetat activitatea anul trecut, din cauza contractiei veniturilor si concurentei, potrivit Coface.

"Contractia veniturilor si concurenta peste medie inregistra in sectorul distributiei de produse IT si software si-au lasat amprenta asupra evolutiei companiilor pe parcursul anului 2013. Mai exact, 15% dintre companiile analizate si-au incetat activitatea pe parcursul anului 2013, acestea avand o medie de 10 ani de activitate, o cifra de afaceri cumulata de 313 milioane de lei (70,8 milioane de euro, n.r.), in conditiile in care datoriile totale erau de 336 milioane de lei (76 milioane de euro, n.r.). Ponderea valorica a companiilor care si-au incetat activitatea pe parcursul anului 2013 este de aproximativ 6% din cifra de afaceri inregistrata la nivel sectorial", se arata intr-o analiza realizata de Coface.

Compania a analizat 1.266 de companii care activeaza in sector distributiei de produse IT si software.

"Numarul si calibrul companiilor care si-au incetat activitatea in 2013 este aproape similar cu cel al companiilor nou infiintate in sector pe intreaga perioada 2009-2012, iar din punct de vedere al impactului social trebuie remarcat ca numarul de locuri de munca disparute prin iesirea din functiune a celor 198 de companii in 2013 este chiar mai mare decat al celor nou create de firmele infiintate pe parcursul celor 4 ani anteriori. Aceasta tendinta a erodat si mai mult capacitatea de regenerare a sectorului, oricum afectat de impactul crizei economico-financiare. Mai mult decat atat, numarul de firme din acest domeniu care si-au incetat activitatea in 2013 depaseste de 2,6 ori ritmul mediu anual de inmatriculari de noi firme din perioada 2011 - 2012", se mentioneaza in studiul Coface, scrie Mediafax.

Din numarul total de firme analizate, 925 au prezentat date financiare pe format extins, necesar in vederea riscului de insolventa la care sunt expuse acestea. Esantionul este relevant, in conditiile in care genereaza 99% din cifra de afaceri a intregului portofoliu de companii.

"Analizand rezultatele consolidate, observam o distributie simetrica a nivelului de risc, astfel ca, 33% dintre companii prezinta un risc de insolventa ridicat, 32% dintre companii prezinta un risc de insolventa mediu, iar 35% dintre companii prezinta un risc de insolventa scazut. Din punctul de vedere al regimului de plata, aproximativ 41% dintre companii efectueaza platile foarte lent, sau nu respecta conditiile contractuale si doar 26% efectueaza platile fara intarzieri", explica autorii studiului.

Conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor, citate de Coface, 1.266 de firme care au domeniu principal de activitate "comert cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice si software-ului" au generat in 2012 o cifra de afaceri totala de 5,6 miliarde de lei (1,26 miliarde de euro) si 5.491 de locuri de munca.

Rata profitabilitatii s-a situat in 2012 la 1,75% din cifra de afaceri, nivel similar celui inregistrat la sfarsitul anului 2008, in conditiile in care volumul vanzarilor din sector a scazut cu 27% in acest interval. De asemenea, se remarca o crestere a investitiilor, care au acoperit gradul de amortizare.

"In ciuda provocarilor multiple generate de efectele crizei financiare, companiile care activeaza in sectorul distributiei IT si-au conservat performanta financiara. Astfel, desi veniturile inregistrate pe parcursul anului 2012 la nivel sectorial au inregistrat o scadere cu 27% fata de anul 2008, nivelul profitabilitatii totale a ramas acelasi, respectiv un rezultat net cumulat de 97 milioane de lei (22 milioane euro, n.r.). Acest lucru s-a datorat pe de o parte situatiei financiare solide a companiilor medii si mari, precum si cresterii accesului populatiei la tehnologia informatiei si comunicatiilor", a declarat Constantin Coman, country manager, Coface Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri