Strategia adoptata de Nintendo, care s-a concentrat pe segmentul de console video individuale, pare sa dea roade, producatorul raportand o crestere semnificativa a vanzarilor si a profitului
Nintendo Co Ltd., cel mai mare producator mondial de console de jocuri portabile si unul din principalii jucatori pe piata mondiala a consolelor video, a raportat o crestere de 10,2% a profitului in primul trimestru fiscal al companiei (aprilie-iunie) titreaza publicatia Forbes. Astfel, Nintendo a inregistrat 133,37 milioane de dolari profit, veniturile companiei catingand valoare de 1,12 miliarde de dolari.

Nintendo concureaza pe acest segment cu consola PlayStation Portable a celor de la Sony, dar rezultatele Nintendo sunt net superioare competitorilor, chiar daca Sony si Microsoft detin un avans considerabil in fata Nintendo pe segmentul consolelor video destinate mai multor jucatori. Nintendo a comercializat in primul trimestru fiscal aproximativ 4,54 de milioane de unitati, mai mult decat triplu comparativ cu 1,38 milioane de unitati comercializate in perioada similara din 2005.

Compania si-a imbunatatit si estimarile financiare privind performantele financiare in acest an, preconizand un profit de 447,4 milioane de dolari (in crestere fata de cei 430,23 milioane de dolari preconizati initial) si venituri totale de 4,56 miliarde de dolari, comparativ cu 4,30 miliarde de dolari estimati initial.

Segmentul de console multi-player este in scadere

Nintendo a inregistrat o scadere a vanzarilor pe segmentul de console in home, destinate unui numar mai mare de jucatori. Chiar daca vanzarile totale au crescut in Q1, Nintendo a comercializat doar 260.000 de unitati Gamecube, cu 155.000 de unitatimai putin comparatic cu acum un an. De asemenea, vanzarile de jocuri au scazut de la 4,31 milioane de copii la 3,52 milioane.

Pentru a contracara avantul competitorilor, Nintendo a planificat lansarea unei noi console botezate Wii in luna toamna acestui an. Potrivit oficialilor Nintendo, noua consola a grupului va costa maxim 250 de dolari comparativ cu 300 de dolari pretul de pornire pentru Xbox 360 de la Microsoft (lansata pe piata in toamna trecuta) si preconizata valoare de minim 500 de dolari pentru noua consola Sony Playstation3.

Oficialii Nintendo preconizeaza ca producatorul va comercializa peste sase milioane de unitati Wii si 17 milioane de jocuri pana in martie 2007. Sony detine 70% din piata consolelor de jocuri, unii analisti fiind de parere ca Microsoft va recupera 20 de procente in urma unei campanii agresive de promovare. Al treilea jucator de pe piata, Nintendo, care detine o cota de 15 procente, a adoptat o alta strategie, tintind cresterea numarului de jucatori cu o consola proprie si a numarului de jocuri originale, strategie care i-a majorat usor cota de piata in ultimele trei luni.

Cotatiile Nintendo au crescut cu 1,4%, pana la 20,84 yeni (0,248 dolari). Actiunile Nntendo au crescut in acest an cu 46%. Compania si-a prezentat rezultatele financiare dupa inchiderea bursei japoneze.

O piata de 25 de miliarde de dolari anual

Piata mondiala a consolelor de jocuri este evaluata la 25 de miliarde de dolari anual, Sony, Microsoft si Nintendo fiind cei trei mari jucatori care isi disputa suprematia. Microsoft a luat deja un avans fata de competitorii sai, consola sa Xbox 360 fiind comercializata deja in peste trei milioane de unitati din momentul lansarii, in noiembrie anul trecut.

Sony a amanat lansarea noii sale generatii de console, pierzand astfel un interval important compativ cu Microsoft. Nintendo va lansa de asemenea la finalul acestui an noua sa consola Wii. Analistii sunt de parere ca intarziera lansarii PS3 va fi resimtita in profitul annual inregistrat de Sony Corp. Cu toate acestea, Sony 'va prinde' perioada sarbatorilor prilejuite de Ziua Recunostintei din SUA si perioada sarbatorilor de iarna. Acest fapt va fi speculat de Sony, care a anuntat ca va avea pregatite pentru lansare doua milioane de console, urmand ca pana la finele lui 2006 sa fie produse alte doua milioane de unitati PS3.

O alta sursa de venit pentru jucatorii de pe piata este reprezentata de publicitatea inserata in cadrul jocurilor video. O serie de agentii, mai ales americane, s-au specializat deja in plasarea publicitatii in jocurile de calculator, atat pentru consolele video, cat si in cele care se joaca in retea. Anul trecut piata a ajuns la 60 de milioane de dolari, pentru urmatorii cinci ani fiind prognozata o crestere de peste 40 de ori.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri