Companiile Romtelecom si Cosmote Romania au fost selectate drept castigatoare ale licitatiei organizate de Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) pentru a dezvolta infrastructura nationala de internet de mare viteza in zonele rurale fara acoperire pentru astfel de servicii.

Licitatia a fost organizata pentru 783 localitati, impartite in 7 zone geografice. Romtelecom a fost desemnat castigator pentru 4 dintre regiuni, iar Cosmote Romania pentru 3 regiuni, in toata tara.

“Oportunitažile economice si informažionale derivate din funcžionarea unei infrastructuri nažionale de broadband au un potenžial nelimitat. Dezvoltarea regiunilor rurale vizate de acest proiect reprezinta calea sigura spre imbunatažirea condižiilor de viaža, atat local, cat si la nivel nažional. Din acest motiv, MSI a prioritizat priectul RoNet si implementarea acestuia cu ajutorul partenerilor europeni prin fonduri nerambursabile in valoare de 84 milioane de euro. Romania este astazi mult mai aproape de standardele pe care si le propune Uniunea Europeana prin Agenda Digitala, parte a strategiei Europa 2020, “ a declarat Razvan Cotovelea, Ministrul pentru Societatea Informationala.

La randul sau, Nikolai Beckers, Chief Executive Officer Romtelecom si Cosmote Romania, a adaugat: ,,Acest proiect ne da sansa de a demonstra inca o data ca suntem hotarati sa sustinem Romania si romanii sa avanseze tehnologic, prin construirea unor noi trosoane de de infrastuctura in zone altfel inaccesibile. Vrem sa livram romanilor mijloacele prin care sa experimenteze beneficiile serviciilor telecom si astfel sa devina conectati cu intreaga lume”.

Pentru cele 4 zone, Romtelecom va fi finantat cu aproximativ 37,2 milioane de euro, iar Cosmote Romania cu aproximativ 27,9 milioane de euro.

Digi Communications, venituri...
Citeste si: Digi Communications, venituri mai mari cu 13,3%

Romtelecom si Cosmote Romania vor dezvolta in decursul a 2 ani o infrastructura de tip backhaul pentru implementarea de retele de mare viteza in zonele rurale fara acoperire pentru servicii de internet de mare viteza. Potrivit contractului, MSI concesioneaza lucrarile companiilor castigatoare, pentru o perioada de 18 ani. In acest interval, cele doua companii vor asigura, de asemenea, operarea si mentenanta infrastructurii. Infrastructura va ramane in proprietate publica si va fi disponibila la nivel wholesale pentru orice operator interesat sa furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
ISJ Timis a ramas fara internet in plina simulare la BAC 2019