Operatiunea de spionaj cibernetic Epic Turla a avut ca victime printre altele doua ministere si alte doua institutii guvernamentale din Romania, care se plaseaza pe primul loc in lume in ceea ce priveste numarul de site-uri infectate in acest moment, potrivit Kaspersky Lab.

"Turla, Snake sau Uroburos reprezinta una dintre cele mai sofisticate campanii de spionaj cibernetic active in prezent. In luna martie a acestui an, atunci cand au fost publicate primele analize, era inca neclar cum anume erau infectate tintele. Cele mai recente investigatii ale Kaspersky Lab asupra noii operatiuni denumite Epic sau Epiccosplay, au scos la iveala faptul ca acest ultim proiect reprezinta o parte esentiala a mecanismului de infectare a victimelor", conform Kaspersky.

Proiectul "Epic" a fost utilizat in atacuri cibernetice incepand cu 2012 si a culminat in perioada ianuarie-februarie a acestui an.Cel mai recent atac a fost detectat asupra unuia dintre utilizatorii Kaspersky Lab pe 5 august.

Victimele proiectului «Epic» apartin urmatoarelor categorii: organizatii guvernamentale (ministere ale afacerilor interne, economiei, afacerilor externe, servicii de informatii si securitate), ambasade, armata, organizatii din domeniul cercetarii si al educatiei, companii farmaceutice.

Purtatorul de cuvant al Serviciului Roman de Informatii (SRI), Sorin Sava, a declarat joi pentru Mediafax ca entitati statale din Romania sunt vizate de un nou atac cibernetic de anvergura. El a precizat ca atacul are ca sursa grupari de criminalitate informatica, grupari extremist-teroriste si chiar actori statali.

"Pot sa va confirm ca vorbim despre un nou atac cibernetic de anvergura la adresa Romaniei, sunt vizate entitati statale din Romania", a spus Sava. Potrivit Kaspersky Lab, o mare parte din victime ale operatiunii de spionaj cibernetic Epic Turla sunt localizate in Orientul Mijlociu si in Europa.

"Cu toate acestea, numeroase alte victime provin din alte regiuni, cum ar fi Statele Unite sau Rusia. In total, expertii Kaspersky Lab au identificat cateva sute de adrese IP afectate la nivel global, distribuite in peste 45 de tari", se mai spune in comunicatul producatorului de aplicatii de securitate informatica.

Pe primul loc la numar de victime se situeaza Franta, Romania aflandu-se pe locul sapte, cu 15 adrese IP afectate. Printre cele 15 victime identificate pe teritoriul Romaniei, se numara doua ministere, doua alte institutii guvernamentale, companii private, precum si utilizatori de internet rezidential sau mobil.

"Romania este, de asemenea, tara cu cele mai multe site-uri infectate (sase) care sustin atacul Epic Turla in acest moment, aflandu-se astfel pe primul loc in lume din perspectiva apetitului atacatorilor pentru noi victime. Sunt vizate tinte care prezinta interes pentru atacatori, cum ar fi utilizatorii care acceseaza internetul de la adrese IP guvernamentale", se arata in comunicat.

Infiintat in urma cu 17 ani, Kaspersky Lab este unul dintre cei mai mari producatori mondiali de solutii de securitate informatica.Compania este prezenta in aproximativ 200 de tari si protejeaza peste 300 de milioane de utilizatori din intreaga lume.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri