Politia federala americana si compania Apple au demarat, luni, anchete privind accesarea ilegala a bazelor de date ale gigantului informatic american, in urma careia zeci de fotografii nud personale ale mai multor vedete au fost publicate pe Internet, informeaza Mediafax, care citeaza AFP.

Presa americana vorbeste despre un atac al unor pirati informatici asupra serverelor iCloud ale Apple, serviciu de stocare de date la distanta, accesibil online. Serviciile similare ale altor furnizori ar putea fi, de asemenea, in pericol de a fi accesate ilegal.

"Luam foarte in serios viata privata a utilizatorilor nostri si am demarat o ancheta", a declarat Natalie Kerris, purtator de cuvant al Apple, potrivit site-ului Recode.net. Si FBI, politia federala americana, a demarat o ancheta. "FBI urmareste cu atentie acuzatiile referitoare la atacurile informatice si publicarea ilegala de documente privind personalitati publice si investigheaza aceasta problema", a declarat Laura Eimiller, purtator de cuvant al FBI in Los Angeles, potrivit publicatiei Los Angeles Times. "In acest moment, ne abtinem de la orice alt comentariu", a precizat Eimiller.

Multe fotografii au circulat deja pe Internet, unele pareau a fi false, dar mai multe vedete si-au aratat indignarea si au amenintat cu actiuni in justitie.

"Avem de-a face cu un caz flagrant de violare a vietii private. Autoritatile au fost contactate si vom demara actiuni in justitie impotriva tuturor celor care vor publica fotografiile furate ale lui Jennifer Lawrence", a declarat agentul actritei americane pentru site-ul tmz.com.

Platforma Twitter incepuse deja, duminica seara, suspendarea conturilor utilizatorilor care publicau adrese online catre fotografiile vedetei, potrivit site-ului Mashable.com. Printre celebritatile ale caror fotografii private au fost furate se numara Avril Lavigne, Amber Heard, Scarlett Johansson, Wynona Ryder, Hayden Panettiere. Unele publicatii vorbesc si despre date pesonale ale unor vedete ca Hillary Duff, Jenny McCarthy, Kaley Cuoco, Kate Bosworth, Keke Palmer si Kim Kardashian.

Avocatul modelului Kate Upton, Lawrence Shore, a avertizat, prin intermediul publicatiei US Magazine: "Intentionam sa folosim toate mijloacele pe care le avem la dispozitie impotriva tututor celor care vor difuza aceste imagini".Cantareata americana Victoria Justice a declarat ca fotografiile care o infatiseaza dezbracata sunt false. De asemenea, un purtator de cuvant al actritei si vedetei pop Ariana Grande a catalogat imaginile cu vedeta ca fiind "trucate in intregime".

Actrita de filme de groaza Mary Elizabeth Winstead a confirmat ca mai multe fotografii personale au fost facute publice. "Acelora dintre voi care va uitati la fotografiile pe care le-am facut acum mai multi ani, cu sotul meu, acasa, va spun ca sper sa fiti mandri de voi", a scris actrita pe contul sau de Twitter. "Stiind ca aceste fotografii au fost sterse demult, imi imaginez ce eforturi au fost depuse pentru a fi recuperate. Ma gandesc la toate femeile care au fost victime ale acestui atac", a adaugat vedeta.

Amploarea atacului informatic a fost adusa la lumina duminica dimineata, de utilizatorii forumului online 4chan, care a devenit cunoscut ca spatiu de discutii pentru piratii informatici ai grupului Anonymous si a fost criticat de multe ori pentru misoginismul promovat. Utilizatorii 4chan sunt cei care au publicat primii fotografiile furate.

Unele publicatii online au vazut imediat posibilitatea unui cresteri a audientei si au publicat link-uri catre adresele de Internet unde puteau fi vazute fotografiile in cauza, dar apoi au sters legaturile, puse in fata amenintarilor legale si a indignarii publicului.

Potrivit tabloidului online Gawker.com, utilizatorii platfomei online de distribuire anonima a fotografiilor furate AnonIB s-au laudat cu o saptamana in urma ca sunt autorii atacului informatic. Ascunsi in spatele unor pseudonime, mai multi dintre ei au fost chiar tentati sa vanda sau sa faca schimb de fotografii cu alti utilizatori. Site-ul specializat in stiri din domeniul tehnologiei informatiei, Thenextweb.com, a avansat ideea ca hackerii sa fi identificat o slabiciune a serviciului "Find my iPhone" (Gaseste-mi telefonul, n.r.), aplicatie care permite aflarea de la distanta a locului geografic unde se afla un telefon furat sau pierdut.

Apple a corectat eroarea din sistem, dar prea tarziu pentru a evita raspandirea informatiei privind slabiciunea in comunitatea hackerilor, a adaugat sursa citata.

Alte surse media au indoieli privind sursa fotografiilor publicate, sugerand ca imaginile provin din surse diferite si poate in niciun caz in urma unei accesari ilegale a serviciului iCloud si ar fi putut fi adunate pe parcursul mai multor ani.
Amploarea atacului si faptul ca au fost vizate doar vedete feminine readuc in atentie dezbaterea privind protectia vietii private si misoginismul. De asemenea, evenimentul reprezinta o lovitura pentru companiile care ofera servicii de stocare de date online, precum iCloud, DropBox si Google Drive, care au desfasurat campanii de anvergura pentru asigurarea securitatii si eficacitatii serviciilor de acest fel.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri