Canadienii afirma ca s-au retras din Romania \"de teama concurentei feroce si a telefoniei fixe\"
Partile de participare a Telesystem International Wireless (TIW) in Mobifon (79%) au fost vandute gigantului Vodafone. TIW a cedat de asemenea Oskar Telekom din Cehia. Totalul tranzactiei a fost de 4,4 miliarde de dolari, suma in care au fost preluate si datorii care se ridica la 950 de milioane de dolari. Acestea erau ultimele vestigii ale imperiului de telecomunicatii cladit de Charles Sirois. TIW se va dizolva; in Romania si Cehia erau ultimele sale activitati. TIW a fost fondata acum zece ani de catre Charles Sirois. In 2001, el a renuntat la controlul TIW, dupa ce societatea a reusit cu greu sa scape de faliment. In iulie 2004, Sirois a demisionat din postul de presedinte al Consiliului de administratie, dar a ramas actionar.

Se auzise deja de o saptamana despre acesta tranzactie, dar cele doua parti implicate, dupa ce divulgasera ca poarta tratative, ramasesera foarte discrete in ce priveste orice detaliu. Dar acest lucru determinase cresterea cursului actiunii TIW. La inceputul anului aceasta, era cotata la 13 dolari canadieni, iar pe 15 martie, a urcat la 18,47. "Conducerea considera ca aceasta intelegere reprezinta o frumoasa ocazie pentru TIW si actionarii sai", spune Bruno Ducharme, CEO al TIW.

Adevarul este ca daca cei de la TIW doreau sa vanda, nu putea exista o ocazie mai buna si un cumparator mai potrivit. Intrebarea este de ce doreau sa se retraga din Romania si Cehia. Desigur, vinzi o afacere atunci cand este infloritoare, dar pe de alta parte, previziunile pentru telefonia mobila sunt inca si mai roz. TIW a avut probleme financiare in ultimii ani, si acest lucru s-a reflectat si in modificarile din structura actionariatului in care sunt si fonduri de investitii, care de obicei nu raman pe termen lung. "Oferta Vodafone este o foarte buna ocazie de iesire pentru acesti investitori", crede Nicolae Oaca, analist telecom.

Jacques Lacroix, de la TIW, spune ca "pretul oferit de Vodafone, care se traduce printr-un multiplu de 10,5 x beneficiul de exploatare inainte de amortizare din 2004 (OIBDA)" este bun si reflecta potentialul viitor de crestere. In mod destul de amuzant, la intrebarea Capital de ce doreau retragerea dintr-o tara cu un viitor promitator pentru telefonia mobila, Lacroix recunoaste ca "exista inca un potential important de crestere in regiune, pe masura ce economiile se dezvolta." Dar el adauga ca "nu mai suntem in epoca pietei virgine: competitia intre operatori mobili, ca si cea cu serviciile de substitutie (telefonia fixa, de exemplu) este deja feroce si probabil ca se va intensifica." Este cel putin ciudata aceasta declaratie.

Niciodata telefonul fix nu este vazut ca un pericol pentru mobil, ci mai degraba ar fi chiar invers. Evident, Lacroix stie ca "pentru a ramane competitivi, operatorii va trebui sa continue sa fie inovatori in ce priveste planurile de tarifare si sa investeasca in continuare sume importante pentru a ameliora calitatea si varietatea ofertei lor de servicii." Aceasta este, fara indoiala, cheia retragerii TIW din Romania si Cehia; probabil ei nu mai doreau sa investeasca bani pentru a rezista competitiv. "In cursul ultimilor ani, conducerea TIW a luat mai multe masuri care au permis ameliorarea bilantului si a situatiei financiare", declara Ducharme.

"Am procedat la o refinantare a datoriei si am cumparat participarile investitorilor minoritari in Mobifon si Oskar, ceea ce ne-a permis sa fim in situatia din prezent." In 2001, criza financiara constransese TIW sa cedeze activele din Brazilia, din Mexic si din India, si antrenase falimentul filialei britanice Dolphin Telecom. Societatea montrealeza a mizat apoi totul pe activele sale din Europa de Est, a carei piata, in plina crestere pentru telefonia mobila i-a permis sa faca profituri. In cursul exercitiului 2004, TIW a realizat un beneficiu net de 55,2 milioane de dolari si venituri de 1,28 miliarde de dolari.

ANRC trebuie sa fie vigilenta

La sfarsitul anului 2004, Vodafone opera in 26 tari pe cinci continente, cu 152 milioane de utilizatori. Prezenta sa il face cel mai puternic operator global, iar numarul utilizatorilor poate fi depasit numai de catre operatorii asiatici. Nicolae Oaca spune ca "Vodafone, ca si alti operatori de telefonie mobila, a fost monitorizat, iar pe 10 februarie Comisia Europeana a emis acuzatii formale asupra tarifelor excesive de roaming. Conform oficialilor CE, Vodafone si T-Mobile (Deutsche Telekom) au practicat tarife "incorecte si excesive", care au condus la profit mult mai mare." Iata de ce ANRC trebuie sa fie foarte vigilent in monitorizarea pietei telefoniei mobile, "adaugandu-i o problema internationala la problemele nationale: tarife de interconectare prea mari, legislatie care nu stimuleaza competitia etc."
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri