Orange, Vodafone si Telekom Romania se intrec in a oferi cele mai bune preturi, acoperire si servicii pentru vitezele 4G, miza fiind una extrem de mare in conditiile in care penetrarea smartphone-urilor in Romania este in crestere acccelerata si aproape 40% dintre acestia folosesc deja servicii de Internet 4G.

Ultimul an a fost unul extrem de dinamic, cei trei operatori micsorand constant preturile si, parca invers proportional, crescand acoperirea serviciilor. Vezi in tabelul de ma jos cum arata la mijlocul lunii septembrie cele mai ieftine si respectiv cele mai scumpe oferte ale operatorilor telecom in materie de 4G. Acestea sunt ofertele standard, prezentate pe site-urile operatorilor, la acestea clientii putand adauga insa megabiti suplimentari, contra cost.

Operator telecom Cea mai ieftina oferta Megabiti trafic inclusi Cea mai scumpa oferta Megabiti trafic inclusi
Orange Romania 7 euro/luna 50 Mb 41 euro/luna 4 Gb
Vodafone Romania 12 euro/luna 5 Gb 29 euro/luna 30 Gb
Telekom Romania 16 euro/luna 12 Gb 30 euro/luna 100 Gb

Pe langa preturi si megabiti inclusi, un alt factor (extrem de) important este viteza reala cu care clientii pot naviga prin intermediul Internetului 4G. wall-street.ro a apelat pentru a afla media acestor viteze la instrumentul de analiza independent NetIndex care, pe baza testarilor zilnice, realizeaza un top al furnizorilor de Internet din intreaga lume.

Pe plan global, vitezele mobile de download ating o medie de 8,9 Mbps, in timp ce upload-ul se situeaza la 3,4 Mbps. Capitala Romaniei "bate" de departe media globala, cu viteze de download de doua ori mai mari (18,5 Mbps) si upload de 7,6 Mbps.



In ceea ce priveste vitezele reale ale operatorilor 4G, Orange se situeaza cel mai bine, cu download mediu de 22,74 Mbps in Bucuresti, urmat de Cosmote (actual Telekom Romania) si Vodafone. RCS & RDS se situeaza, previzibil, pe ultimul loc, operatorul neavand in prezent viteze 4G.

Acoperirea reprezinta inca un factor important atunci cand trebuie sa decizi catre ce operator telecom sa te indrepti pentru a contracta servicii de Internet mobil 4G. Orange Romania acopera peste 1.300 de localitati, echivalentul a 78% din populatia urbana si 48% din populatia totala a tarii. Circa 65% din smartphone-urile puse la vanzare de Orange sunt compatibile 4G.

Vodafone Romania acopera, in prezent, 81% din populatia urbana si 45% din populatia totala a Romaniei cu servicii 4G. Reteaua 4G a Vodafone Romania acopera, din iulie, 100% din populatia celor mai importante 20 de orase si zone metropolitan din tara si, similar cu strategia concurentilor, este intr-o permanenta extindere. Reteaua 4G Vodafone este prezenta si in cele mai importante statii de metrou din Bucuresti, au tinut sa sublinieze oficialii Vodafone, ca raspuns la anuntul recent al concurentilor de la Orange care au intrat in toate statiile de metrou din tara.

Telekom Romania ofera acoperire 4G pentru 50% din populatia din mediul urban si pentru 27% din totalul populatiei (rural si urban), in 33 de localitati. In Bucuresti, acoperirea 4G este pentru 98% din suprafata. Portofoliul de smartphone-uri al Telekom Romania include aproximativ 40 de modele, din care 17 (aproximativ 42% din total) sunt compatibile 4G.

Operator telecom Acoperire mediul urban (procent) Acoperire intreaga populatie (pondere)
Orange 78% 48%
Vodafone 81% 45%
Telekom 50% 27%

Concluzii:

Desi serviciile oferite de Orange sunt cele mai scumpe dintre cei trei operatori care ofera 4G, operatorul are cea mai mare acoperire in randul populatiei Romaniei si viteze aproape duble fata de concurenta. De cealalta parte, Telekom Romania ofera cei mai multi megabiti la abonamente. Vodafone Romania ofera cea mai mare acoperire urbana dintre cei trei jucatori analizati.

wall-street.ro va tine sub observatie evolutia cursei dintre operatori si va oferi constant analize privind preturile, serviciile si acoperirea pe care o ofera.

Ce operator consideri ca ofera cel mai bun raport calitate/pret/acoperire in cazul serviciilor de Internet mobil? Te incurajam sa comentezi.

Sursa foto: Shuttestock: Internet mobil

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri