Ministerul pentru Societatea Informationala nu a fost informat de decizia executivului Telekom Romania Communications de a scoate la vanzare Palatul Telefoanelor, ministrul Razvan Cotovelea fiind "un pic suprins" de aceasta decizie. Cu toate acestea, Ministerul pe care il conduce si-a dat anterior acordul pentru inceperea procedurilor de organizare a licitatiei.

In prezent, desi se simte jignit de faptul ca nu a fost sunat de Telekom Romania pentru a fi informat (de ceva ce ar fi trebuit sa stie deja, din pozitia sa) de scotarea la vanzare a Palatului Telefoanelor, el recunoaste ca nu stie in prezent ce ar putea face statul roman cu aceasta cladire. “Dupa ce vom avea documentul, statul, prin Ministerul Culturii, isi va manifesta sau nu dreptul de preemtiune. Este un cost foarte mare, trebuie sa ne gandim ce vom face cu aceasta cladire, daca o vom achizitiona", a declarat Cotovelea, prezent la un eveniment.

Mai mult, din functia sa de ministru care ar trebui sa fie foarte atent si diplomat in afirmatii, el s-a aratat dezamagit de faptul ca Romtelecom a fost privatizat in 1998. wall-street.ro tine sa ii reaminteasca domnului Ministru ca pana in anul 1998, Romtelecom, pana atunci o companie detinuta exclusiv de stat, se afla intr-o situatie extrem de precara, cu o conducere “balbaita” care nu a reusit “sa scoata capul” din epoca comunista si sa repuna pe linie de plutire compania. Inca de atunci, companiile concurente internationale – viitoarele Vodafone si Orange incepeau sa domine piata. Preluarea Romtelecom de catre grecii de la OTE a reprezentat colacul de salvare al Romtelecom.NU te poti arata dezamagit de privatizarea unei companii ci, maxim, de incompetenta si lipsa de inspiratie a guvernului/guvernelor in alegerea oamenilor din functiile de conducere ale companiilor detinute de stat.

"Am observat ca media a fost foarte sensibila privind publicarea anuntului de vanzare a Palatului Telefoanelor. Acum mai bine de o luna si jumatate, la initiativa Ministerului pentru Societatea Informationala, a fost infiintata o echipa interministerala de analiza a situatiei acestui imobil. Probabil ca analiza va fi incheiata pana la finele lunii septembrie. Dupa ce vom avea documentul, statul, prin Ministerul Culturii, isi va manifesta sau nu dreptul de preemtiune. Este un cost foarte mare, trebuie sa ne gandim ce vom face cu aceasta cladire, daca o vom achizitiona", a declarat Cotovelea, prezent la un eveniment de specialitate, scrie Mediafax.

El s-a aratat "un pic surprins" ca executivul Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) nu a informat ministerul in legatura cu publicarea anuntului de vanzare.

"Ministerul, prin reprezenantii din Consiliul de Administratie, si-a dat acordul de a incepe procedurile interne pentru finalizarea caietului de sarcini si de a organiza licitatia. Daca noi vom fi in masura sa spunem ca vrem sa cumparam Palatul Telefoanelor, atunci noi vom intra in negociere directa si il vom achizitiona. Nu sunt nici suparat si nici afectat, dar ma asteptam ca relatiile bune cu Romtelecom sa continue si sa fim anuntati ca urmeaza publicarea anuntului de vanzare. Personal, am fost sunat de mai multe persoane, care m-au intrebat de ce se vinde Palatul Telefoanelor si cu ce pret", a spus Cotovelea.

Telekom Romania Communications (fosta Romtelecom) a anuntat, miercuri, ca a scos la licitatie Palatul Telefoanelor din Bucuresti si alte doua proprietati din apropiere la un pret de pornire cumulat de 21,6 milioane de euro, fara TVA, ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietati imobiliare. Activele imobiliare vor fi vandute la pachet.

Palatul Telefoanelor, cu un pret de pornire de 10,7 milioane de euro, este construit in stilul art deco si are un teren de 1.893 metri patrati si o suprafata utila de 12.000 metri patrati. Cu un pret de pornire de 10,9 milioane de euro, cladirea Tandem (situata in imediata apropiere a Palatului Telefoanelor) are un teren de 5.039 metri patrati si o suprafata totala construita la sol de 2.030 metri patrati.

Proprietatea din strada Matei Millo, inclusa in pretul de pornire al cladirii Tandem, este un teren cu o suprafata de 1.783 metri patrati. Pentru a participa in licitatie, entitatile interesate trebuie sa furnizeze o scrisoare de garantie si sa depuna ofertele pana la data de 20 octombrie.

Ministrul Cotovelea si-a manifestat regretul ca Romtelecom a fost privatizata in anul 1998. "Acest regret vine in contextul anului 1998. Dupa cum stiti, aceasta era singura optiune a statului de a evita dezastrul economic al operatorului. Regret ca operatorul nu a avut un management asa de bun incat sa poata sa supravietuiasca si sa avem acum un competitor pe piata telecomunicatiilor cu capital majoritar de stat", a spus ministrul. El a spus ca optiunile statului privind participatia la privatizarea Telekom Romania Communications raman listarea la bursa sau vanzarea directa a actiunilor.

Sursa foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri