Companiile europene care furnizeaza servicii electronice, telecomunicatii, radiodifuziune si televiziune vor putea plati, de la 1 ianuarie, TVA datorata statului roman pentru serviciile achizitionate de consumatori dupa ce se inregistreaza pe o platforma speciala pe site-ul ANAF, transmite Mediafax.

De la inceputul anului viitor intra in vigoare modificarile privind regulile TVA in cadrul Uniunii Europene in ceea ce priveste furnizarea de servicii electronice, de telecomunicatii, de radiodifuziune si televiziune potrivit carora serviciile furnizate de catre o firma catre consumatorul final vor fi taxate in tara in care consumatorul este stabilit sau are adresa permanenta sau resedinta obisnuita, numita "Statul Membru de Consum", indiferent unde este stabilita compania care furnizeaza serviciile respective.

Transpunerea in legislatia romaneasca a acestor prevederi a fost aprobata printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului din februarie. Astfel, ANAF pune la dispozitia companiilor de profil un sistem denumit Mini One Stop Shop (M1SS), operational de la 1 ianuarie 2015, care va permite firmelor sa se inregistreze, sa depuna declaratii si sa plateasca TVA datorat Statului Membru de Consum prin intermediul portalului web pus la dispozitie de catre Statul Membru de Identificare, de obicei statul membru in care compania si-a stabilit activitatea economica, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

Procesul este simplificat, intrucat nu mai e necesar ca firmele respective sa se mai inregistreze in fiecare dintre statele in care datoreaza TVA, dar pot beneficia de servicii electronice prin intermediul Statului Membru de Identificare.

Totodata, companiile vor fi taxate la rata TVA aplicabila in Statul Membru de Consum. Firmele se pot inrola in sistemul pus la dispozitie de ANAF incepand de miercuri, 1 octombrie. Acesta este optional si se adreseaza atat companiilor cu sediul in UE, cat si celor din afara Uniunii.

Citeste si:
Ai de recuperat TVA din alt stat UE? Pana cand poti face asta
Ai de recuperat TVA din alt...

Pentru autentificare in sistem, companiile au nevoie de un certificat digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat, care trebuie inregistrat in prealabil pe site-ul ANAF.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
ANAF: Progres in colectarea veniturilor in PIB la 8 luni