Razboiul cibernetic agresiv purtat de China asupra Statelor Unite provoaca in fiecare an pierderi in valoare de miliarde de dolari companiilor americane, a declarat duminica directorul FBI James Comey, relateaza Mediafax, care citeaza AFP.

Potrivit sefului politiei federale, imensa majoritate a companiilor americane au fost deja vizate de acest tip de activitati. "Exista doua feluri de societati mari in Statele Unite. Cele care stiu ca au fost piratate de catre chinezi si cele care nu stiu ca au fost piratate de catre chinezi", a declarat Comey in emisiunea "60 Minutes" a postului CBS.

Pierderile anuale provocate de catre atacuri cibernetice lansate din China sunt "imposibil de numarat", dar sunt de ordinul "miliardelor", potrivit sefului FBI. Intrebat despre tarile care vizeaza Statele Unite, Comey a spus "nu vreau sa va dau o lista completa. Dar pot sa va spun ca in capul listei se afla chinezii".

El a citat ca exemplu inculparea, in mai, a cinci ofiteri din cadrul armatei chineze pentru ca au furat, in perioada 2006-2014, secrete comerciale de la intreprinderi americane specializate in energie nucleara sau solara si in metalurgie.

Tensiuni puternice cu Beijingul

Acest caz a provocat tensiuni puternice cu Beijingul. In opinia directorului FBI, hackerii vizeaza acest informatii spre profitul industriei chineze, care este scutita in acest fel sa fie "nevoita sa inventeze". Dar, a subliniat el, acestia sunt usor de reperat. "Ma duc cu gandul la niste hoti beti. Sparg usa de la intrare, trantesc vaza si pleaca cu televizroul sub brat", a spus el. "Sunt pur si simplu prolifici. S-ar putea spune ca strategia lor este «vom fi peste tot, mereu. Si nu vor reusi sa ne aresteze niciodata»", a mai declarat seful FBI.

Citeste si:
Economist strain: Vreti euro? Doar daca va modernizati economia!
Economist strain: Vreti euro...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
China nu schimba principiul "o tara, doua sisteme" pentru Hong Kong