In materie de laptop-uri, tendintele s-au schimbat puternic in ultimii ani. Acum se cauta din ce in ce mai mult notebook-uri minimaliste, atragatoare, captivante si totodata puternice. Unii vor capacitati grafice bune, peste medie, pentru a inlocui complet desktop-urile voluminoase din case. Poate modelul Dell Inspiron 15-5547, la cei aproape 2.700 de lei, sa aduca asa ceva?

Dell Inspiron 15-5547 face parte dintre laptop-urile care merita atentia ta. Trecand peste insiruirea complicata de cifre (nu inteleg de ce nu se pot numi mai…usor de retinut), seria de laptop-uri multimedia Dell Inspiron vine acum in trei categorii diferite, de la cele ieftine, Inspiron 15, modele medii cu procesoare i3 (seria 3000) si exclusivistele serii 7000, ultrabook-uri cu carcase de aluminiu si touchscreen-uri.

Laptop-urile Inspiron 5000 se plaseaza undeva intre acestea. Chiar daca nu vin cu toate beneficiile unui model exclusivist, carcasele din plastic sunt mult mai solide si mai bine finisate decat device-urile din seria 3000. Mai mult, seria 5000 ofera performanta sporita, din aceeasi clasa cu Acer TravelMate P225 sau HP Compaq 15 sau Pavilion 15, de exemplu.

Carcasa Dell 15-5547

Asa cum mentionam mai sus, seria 5000 are carcasa de plastic premium, pe alocuri cu “atingeri” de aluminiu, in parti esentiale. Dell tinde sa schimbe design-ul laptop-urilor de la generatie la generatie si acelasi lucru este valabil si in cazul 15 5547. Modelul a fost schimbat radical fata de precedentul Inspiron 15R care se simtea mult mai gros si greoi.

Noul Inspiron 15-5547 nu are o grosime mai mare de 22 de milimetri si, datorita liniilor usor curbate, pare chiar mai subtire. Ca o comparatie, Inspiron 15R avea o grosime de 31,3 mm. Noul model cantareste cu 200 de grame mai putin, chiar mai bine decat concurenta directa. Calitatea constructiei este decenta pentru acest pret, dar are cateva puncte slabe. Suprafata dimprejurul touch pad-ului nu este extraordinara si, in cele mai rele situatii, se poate chiar desprinde. De asemenea, daca aplici presiune pe ecran, imaginea se distorsioneaza. Per total insa, Dell Inspiron 15-5547 are un design placut, subtire, minimalist, dar mediocru in ceea ce priveste calitatea efectiva a constructiei.

Dell 15-5547

Sursa foto: Premiumdell.com

Conectivitatea laptop-ului

Toate porturile sunt localizate la jumatatea distantei celor doua laturi ale laptop-ului – un lucru foarte bun intrucat ajuta si stangacii. Carcasa subtire a necesitat insa reducerea port-urilor – doua USB 3.0, unul 2.0, un HDMI, Ethernet, un card reader si un Line In/Out port. Nu foarte multe pentru un device de 15 inci, in special daca luam in calcul faptul ca lipseste optical drive – un minus fata de concurenta. Chiar si HP Pavilion a “strecurat” un DVD burner, desi este mai gros cu doar 0,6 mm.

Intretinere

In ceea ce priveste intretinerea device-ului, Dell a incercat sa faca lucrurile cat mai facile pentru clienti. Multe laptop-uri vin chiar si cu instructiuni detaliate despre cum sa modifici componentele si sa le schimbi. In cazul Dell Inspiron 15-5547, interiorul device-ului poate fi accesat prin simpla desurubare a doua suruburi – astfel, poti accesa bateria, HDD-ul si RAM-ul. Modulul Wi-Fi poate fi schimbat de asemenea si cooler-ul curatat. Singura slabiciune – bateria este mai dificil de schimbat decat modelele anterioare, dar nu este, totusi, o mare problema.

Dell Inspiron 15 si tocuhpad-ul sau

Touchpad-ul este de fapt un ClickPad, acest lucru insemnand ca butoanele de mouse au fost integrate direct in zona sensibila. Sunt destul de zgomotoase, dar punctele de apasare sunt usor de nimerit, intuitiv. Per total, touchpad-ul este destul de mare (12,5 mm in diametru), aluneca placut si nu se murdareste. Cei care nu au in mod special ceva impotriva ClickPad-urilor nu ar trebui sa fie deranjati de integrarea in noul Dell.

Imaginea si display-ul

Desi majoritatea producatorilor au inceput sa realizeze ca multi clienti nu doresc, de fapt, ecrane glossy, Dell a ales inca o data sa mearga pe cararea reflective cu Inspiron 15-5547. Panelul glossy vine cu o rezolutie de (doar) 1366x768 pixeli si, in contrast cu Dell 15R, nu are optiune Full HD. Acestea sunt valabile doar la varfurile de linie 15 7000.

Dell 15-5547Luminozitatea LED-ului nu este nici ea fantastica. Doar 178,2 cd/m in medie, destul de redusa si mai intunecata decat majoritatea concurentilor, desi omogenitatea este decenta, la 86%. Contrastul este destul de bun, 764:1, redand negrul ca…negru, fara multe tente gri. Culorile nu arata insa extraordinar, vii ca in realitate. In ceea ce priveste sharpness-ul, un display non Full HD isi arata slabiciunile pe un ecran de 15 inci, in special comparand cu televizoarele/display-urile de inalta definitie care exista pe piata. Acestea fiind luate in calcul, ecranul nu este recomandat celor interesati de grafica, profesionistilor arhitecti, celor ce lucreaza in programe grafice. Acestea nu ar reprezenta insa o mare problema in cazul majoritatii consumatorilor.

Unghiurile de vizualizare sunt decente, pierzandu-se foarte putin din luminozitate daca inclini ecranul sau privesti din stanga/dreapta lui.

Performanta laptop-ului Dell 15

Dell Inspiron 15-5547 se foloseste de un proces i5-4210U la 1,7 Ghz care reduce consumul, ducand la o durata a autonomiei marita. Laptop-ul “duce” fara probleme aplicatiile uzuale si chiar si majoritatea jocurilor. Vine cu 8 GB de RAM, o placa grafica dedicata (AMD Radeon R7 M265 si un HDD conventional cu 1 TB stocare. Desi nicio varianta predefinita din acest model nu vine cu SSD-uri, HDD-ul poate fi oricand inlocuit cu versiunea mai rapida.

Lipsa unui SSD si a unui CPU puternic se face simtita in testele comparative, Dell-ul testat venind in spatele Inspiron 15R-5537 cu circa 10%. Performanta sistemului este insa buna, mai ales datorita RAM-ului.
Per total, niciuna dintre slabiciunile laptop-ului nu ar trebui sa fie un “deal breaker” pentru cei ce cauta un notebook puternic la un pret decent. Din pacate, pe langa problemele amintite mai sus, laptop-ul se incalzeste destul de repede, neputand fi folosit timp indelungat “pe picioare”, speakerele sunt mediocre si display-ul este sub medie.

Cei care cauta insa un laptop subtire cu o autonomie buna si nu doresc neaparat sa se joace “hard core”, ar putea fi incantati de laptop-ul Dell 15-5547.

Pret si disponibiliate - 2.699 de lei, evoMAG.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri