Piata de IT din Romania va creste in acest an cu 9,1%, la 5,4 miliarde de lei, surclasand evolutia din majoritatea tarilor din regiune, avansul fiind sustinut de cresterea economica puternica si de statutul de centru regional pentru profesionisti IT, potrivit Business Monitor International (BMI).

"Pe termen mediu, cresterea salariilor va sprijini dezvoltarea pietei de retail pentru componente hardware, in timp ce modernizarea infrastructurii de telecomunicatii este preconizata sa accelereze procesul de pozitionare a Romaniei drept o piata importanta de outsourcing si cloud computing", se arata intr-un raport trimestrial al firmei de cercetare de piata.

Cu toate acestea, instabilitatea economica si politica din regiune ar putea afecta negativ evolutia pietei, potrivit raportului. BMI estimeaza ca vanzarile de componente hardware vor creste la 2,9 miliarde de lei in acest an, de la 2,8 miliarde de lei in anul anterior, sprijinite de revigorarea pietei de calculatoare personale si notebook-uri, precum si de o crestere semnificativa in volumul vanzarilor de tablete.

Piata de software este preconizata sa avanseze la 1,2 miliarde de lei, fata de vanzari de 1,1 miliarde de lei anul trecut.Ritmul de crestere continua sa fie afectat de numarul mare de piratari, dar cheltuielile cu solutii software sunt estimate sa creasca, pe fondul instalarilor de noi versiuni pentru sistemele de operare existente, ca urmare a deciziei Microsoft din aprilie de a retrage suportul pentru Windows XP, se arata in raportul BMI.

Pe de alta parte, Eugen Schwab-Chesaru, managing director Pierre Audoin Consultants (PAC), a declarat in emisiunea WALL-STREET 360 ca Piata locala de software si servicii IT a fost aproape blocata in acest an din cauza mai multor temeri, venite mai ales in partea a doua a anului, odata cu aparitia dosarelor care au vizat companii producatoare de solutii de profil, cum este cazul Dosarul Microsoft sau Cazul Siveco.


Mai multe articole din sectiunea IT & C »Citeste si
Cinci aplicatii foarte utile persoanelor cu dizabilitati