"Taxa pe Internet nu poate fi introdusa in forma sa actuala (...) Nimic nu poate fi validat in aceste circumstante", a explicat premierul conservator intr-un interviu acordat postului public de radio.

Dupa o prima mobilizare duminica, zeci de mii de persoane au defilat marti la Budapesta pentru a contesta proiectul de taxare a transferului pe Internet, pe care criticii sai il considera liberticid. Aceste manifestatii sunt printre cele mai importante de la preluarea puterii de catre Orban, in 2010. Opozantii au anuntat organizarea unei manifestatii "de celebrare" vineri seara.

Inaintea initiativei anuntate vineri de premierul conservator, partidul sau FIDESZ a incercat fara succes sa dezamorseze criza, promitand ca taxa va fi plafonata la un echivalent de aproximativ 2 euro pe luna pentru consumatorii privati. Noul impozit, care ar urma sa faca obiectul unui vot in Parlament la 17 noiembrie, a fost criticat sever de Comisia Europeana.

Citeste si:

Contestarea taxei pe Internet are loc in timp ce Orban, promotorul unor reforme controversate in privinta presei si justitiei in primul mandat, se afla in colimatorul Statelor Unite, care denunta un regres al statului de drept in Ungaria. Washingtonul a declarat indezirabili pe teritoriul sau sase oficiali pe care administratia Obama ii suspecteaza de coruptie.

Vezi si videoclipul care subliniaza masa de oameni iesita in strada, in Budapesta.