Este Manager IT o profesie pe cale de disparitie? Aceasta se pare ca este opinia unora dintre analistii pietei de IT. Istoric vorbind, rolul mangerului de IT presupune conturarea strategiei de IT a unei companii, controland totodata nivelul cheltuielilor intregii organizatii.

In prezent, angajatii din aproape toate departamentele companiei au inceput sa dicteze deciziile in IT iar alti mangeri incep sa se implice in investitiile tehnologice. Spre exemplu, managerii de marketing incep sa se implice in achizitia de solutii destinate automatizarii campaniilor organizatiei.

Conform unui studiu realizat de Gartner, companie americana de consultanta si cercetare in IT, procesul de decizie se indeparteaza intr-un ritm alarmant de factorii decizionali de la varful companiei ajungand la nivelul departamentelor din organizatie. Compania de cercetare Forrester spune ca ”volumul proiectelor din IT conduse exclusiv de catre echipele din departamentul de IT este in scadere, de la 55% in 2009, la 7% in 2015.” Cea mai importanta concluzie releva faptul ca rolul traditional al unui manager de IT ar putea fi in pericol.

La polul opus, analistii IDC considera ca CIO-ul este inca foarte important, subliniind ca acestia pot primi noi roluri de lider in viitorul apropiat. Evolutia rolului CIO-ului se poate manifesta in diverse forme, cu o singura componenta cheie, insa: trecerea de la activitati concentrate exclusiv pe aspecte tehnologice la promovarea beneficiilor tehnologiei in business. Aceasta combinatie de expertiza tehnologica si perspicacitate strategica ar putea fi chiar elementul ce va conduce la salvarea rolului de manager de IT.

Spre exemplu, tendinta de supraincarcare cu informatii a companiilor poate fi un moment oportun pentru ca managerii de IT sa isi demonstreze utilitatea la nivel organizational. Conceptul de Big data, aflat pe buzele tuturor specialistilor din domeniu in ultimii doi ani, nu s-a transpus intr-o realitate palpabila pentru multe companii, care inca intampina dificultati in organizarea si interpretarea datelor. Aici intervine managerul de IT, a carui expertiza in generarea si aplicarea de solutii avansate de analiza, poate reprezenta solutia de care o companie are nevoie pentru a face fata cresterii volumului de informatii.

Abilitatile profesionale ale unui manger de IT sunt extrem de utile in demonstrarea beneficiilor pe care le poate oferi interpretarea informatiilor. Acei manageri care accepta provocarea de a se adapta noului mediu de lucru vor fi nevoiti sa isi muleze abilitatile si sa se dezvolte in acelasi ritm alert ca cel al organizatiei pentru care lucreaza. Ei vor fi nevoiti sa demonstreze utilitatea managementului informatiei la nivel de companie si beneficiile acestuia in cresterea productivitatii si eficientei.

Inregistreaz-te si tu acum pe www.canon.ro/foryourbusiness pentru o sesiune de consultan gratuit si pentru a beneficia de promoiile speciale.

Pentru a înțelege cum anume pot directorii IT sa imbuntțeasc productivitatea forței de munc prin partajarea flexibil și eficient a informației, Canon Europe a contractat ICM Research s efectueze un sondaj printre 3.800 angajati din zona EMEA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri