Cu o piata actuala de 120.000 de specialisti si sectorul tehnologiei informatiei (IT) in plina crestere, Romania trebuie sa aiba in vedere dezvoltarea acerba a acestui domeniu si sa sustina in urmatorii cinci ani dezvoltarea profesionala a inca 180.000 de specialisti IT care sa se poata angaja atat in companiile de software, cat si in departamentele IT ale firmelor din alte domenii de activitate, arata datele ANIS (Asociatia Patronala a industriei de Software si Servicii).

“Daca ne raportam la nevoia de specialisti in piata, rezulta ca avem nevoie de o crestere a numarului de locuri de scolarizare la nivel national cu cel putin 50%. Nevoia de specialisti trebuie insa calibrata in functie de gradele de specializare. Spre exemplu, absolventii de licenta si masterat din facultatile cu profil informatic vor fi cel mai probabil recrutati de companiile de software si departamentele IT din companiile mari care ofera pozitii specializate. Cererea suplimentara, care include pozitii cu specializare medie, poate fi acoperita inclusiv prin reconversie profesionala si atragerea in domeniul IT a absolventilor din alte facultati prin cursuri accelerate cu certificare internationala”, spune Andrei Pitis, presedintele ANIS.

Provocarea pentru universitati este sa sustina cresterea accelerata a cifrelor de scolarizare in domeniul Calculatoare si Tehnologia Informatiei, si acest lucru este facilitat de o colaborare stransa cu ANIS (Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii IT) si companiile din industria de software pentru dezvoltarea de programe comune. „In momentul de fata, companiile din industria de software din Romania atrag studenti pentru numeroasele programe de internship. Avand o baza teoretica si facand practica inca din facultate, acestia vor putea deveni specialisti sau antreprenori in doar cativa ani de la terminarea studiilor”, a adaugat - Andrei Pitis.

Participarea la cursurile extracurriculare, la programe de tip „scoala de vara” sau interactiunea directa cu activitatile din companii sunt doar cateva modalitati de baza la care studentii si chiar elevii de liceu trebuie sa aiba acces. Astfel, cei care sunt atrasi de software, programare, creare de produs sau chiar antreprenoriat in acest domeniu pot sa isi dezvolte abilitatile care, mai tarziu, sa ii transforme in specialisti.

Implicarea companiilor in procesul educational, dincolo de programele de practica, este insa esentiala. Universitatile indeamna mediul privat sa creeze un fond prin care sa sustina tineri valorosi cu posibilitati financiare reduse si care, desi sunt admisi la facultate, refuza sa intre pe locurile cu taxa din acest motiv.
“Referindu-ne la Facultatea de Automatica si Calculatoare din Universitatea Politehnica Bucuresti, vorbim de tineri cu medie de admitere la facultate de peste 9,5. Sunt talente care nu trebuie irosite. Ne-am dori ca firmele sa se solidarizeze si sa ne ajute sa crestem impreuna acesti tineri, bineinteles in beneficiul industriei de software in cele din urma”, spune Adina Magda Florea, Decan al Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti.

Astfel, cu sustinere de catre cei trei factori (companii, studenti, sistemul educational), piata de specialisti IT din Romania poate si trebuie sa atinga minimum 300.000 oameni pana in anul 2020.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri