Samsung, cel mai mare producator de smartphone-uri la nivel global, isi va construi o fabrica in valoare de 3 miliarde de dolari in Vietnam pentru a produce smartphone-uri, asta dupa ce viitoarea facilitate de productie va opera alaturi de inca o fabrica care a necesitat o investitie de 2 miliarde de dolari si pe care sud-coreenii o detin in statul asiatic si a fost inaugurata in primavara acestui an.

Intel, LG, Panasonic si divizia de productie de telefoane a Microsoft sunt alte nume de giganti tehnologici care detin activitati de productie in Vietnam, companii care si-au dorit sa isi extinda productia in alte regiuni decat in China.

Expertii sustin ca schimbarea (shift-ul – engl.) marilor producatori din China catre alte state asiatice este reprezentat de combinatia dintre taxele reduse si forta de munca ieftina, ceea ce fac ca Vietnamul sa fie un punct tot mai mare de interes pentru producatori. “Intr-un fel sau altul China este o victima a propriului sau succes – China devine o economie atat de puternica incat ajunge sa fie mult prea scumpa pentru a produce ceea ce se doreste”, sustine un analist din cadrul firmei IHS.

“Sunt foarte multi producatori care lucreaza cu margini foarte reduse. Chiar si economisirea mutarii activitatii din China in Vietnam poate reprezenta un avantaj competitiv substantial”, au mai aratat analistii. Guvernul din Vietnam a declarat anterior ca liniile de productie si asamblare a smartphone-urilor detinute de catre Samsung vor fi scutite de taxe si impozite timp de patru ani, ceea ce va facilita si mai mult “sederea” gigantului sud-coreean pe teritoriul statului asiatic.

Vietnamul, o tara in care domina exportul de eletronice

Vietnam a exportat in primele 10 luni ale acestui an telefoane mobile si accesorii de peste 19 miliarde de dolari, o crestere cu circa 8% fata de aceeasi perioada din 2013, potrivit Institutului local de Statistica, citat de BBC. Sectorul productiei de telefoane mobile genereaza aproximativ 16% din totalul exportuilor, care, cel putin din punctul de vedere al valorii depaseste industria textila.

Samsung isi doreste ca viitoarea locatie a fabricii sa se situeze langa fabrica existenta, care deja are 16.000 de angajati, in provincia de Nord-Est a tarii, in apropiere de capitala Hanoi. Potrivit informatiilor din regiune, gigantul tehnologic Samsung ar fi investit circa 11 miliarde de dolari pana acum in Vietnam.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri