Cu siguranta, v-ati pus de multe ori intrebarea de ce factura la energie este atat de mare in fiecare luna, iar rezultatul analizei wall-street.ro releva faptul ca printre cei mai mari consumatori de energie dintr-o locuinta sunt, in cea mai mare parte, electrocasnicele.

Am ales cele mai populare 10 dispozitive electronice si electrocasnice care se afla in casele romanilor si am incercat sa identificam consumul in utilizare maxima pe ora, dar si consumul in utilizare obisnuita al acestora. In analiza am inclus o combina frigorifica, model standard, o masina de spalat, model standard, un cuptor cu microunde, aspirator, fier de calcat, uscator de par, televizor LED, calculator (PC), tableta si smartphone.

Masina de spalat, cel mai mare consumator de energie din locuinta

Masina de spalat este fara indoiala, cel mai mare consumator de energie dintr-o locuinta, cel putin raportandu-ne la costul pe ora de utilizare. Am luat drept exemplu o masina de spalat cu o capacitate de 5 kilograme, la o spalare cu incarcare maxima, la 60 de grade, in care durata medie de spalare este de 60 de minute. Conform informatiilor producatorului consumul se ridica la 0,85 kWh, deci echivalentul, in lei, de 51 de bani per ciclu de spalare. Am considerat ca o familie formata din trei persoane utilizeaza, in medie, masina de spalat de doua ori pe saptamana (opt ori pe luna), ceea ce va face ca totalul costului lunar cu masina de spalat sa se ridice la aproximativ 4 lei.

Combina frigorifica, al doilea cel mai mare consumator de energie din casa

Combina frigorifica este al doilea cel mai mare consumator de energie din casa. Am luat, spre calcul, un model standard, cu o capacitate totala de 330 de litri, certificat A+ , tradus printr-un consum de 281 kWh/an.

Analizand costurile aferente lunii noiembrie practicate de catre ENEL, 1 kWh se ridica la un cost de aproximativ 0,60 lei (60 de bani) cu toate taxele incluse. Din calculele noastre reiese ca intr-o singura zi combina frigorifica ajunge sa scoata din buzunarul romanilor, in medie, circa 45 de bani. Calculand la nivelul intregii luni, doar consumul combinei frigorifice ajunge sa se ridice la aproximativ 14 de lei.

Calculatorul (PC)

PC-ul este al treilea cel mai mare consumator de energie din produsele analizate, cu un consum de 36 de bani in utilizare standard – circa 4 ore pe zi, la un grad de utilizare a puterii de circa 20%. Calculand la nivelul unei luni calendaristice, costul se ridica la 10,8 lei.

Aspiratorul si fierul de calcat

Aspiratorul si fierul de calcat, utilizate, in medie, pentru o perioada de aproximativ 15 minute zilnic, ajung ca la factura sa consume 3 bani pe zi, echivalentul a 9 lei pe luna.

Uscatorul de par

Nelipsit din multe gospodarii, uscatorul de par este unul dintre accesoriile cu un consum redus, mai ales ca gradul zilnic de utilizare al acestui dispozitiv nu depaseste 5 minute pe zi, in medie. Calculand la nivelul intregii luni, costul utilizarii uscatorului de par se ridica la circa 2 lei.

Televizor

Televizorul ocupa locul 7 in top. Intr-o utilizare medie de circa doua ore pe zi ajunge sa consume echivalentul a 5 bani. In analiza wall-street.ro am luat in calcul un televizor cu LED, cu o diagonala de 81 de cm si un consum mediu pe ora de 40w.

Cuptor cu microunde

Intr-o utilizare medie de 5 minute pe zi, cuptorul cu microunde consuma pe zi extrem de putin, iar pe luna costul total depaseste cu putin 1 leu.

Tableta si smartphone-ul

Tableta si smartphone-ul, doua dintre cele mai populare gadget-uri ale momentului, au un consum extrem de redus, mai ales daca ne raportam la costurile lunare. Impreuna, cele doua gadget-uri depasesc cu putin un leu. In cazul smartphone-ului vorbim de un dispozitiv care necesita o incarcare timp de o ora a unui acumulator de 2.000 mAh, in timp ce tableta analizata este una cu o capacitate a bateriei de circa 7.000 mAh.

Conform calculelor, lunar, fiecare familie plateste, in medie, circa 52 de lei pentru cele 10 echipamente analizate.

Este mult/putin? Asteptam pararile dvs. in sectiunea comentarii de mai jos!

NOTA: In analiza wall-street.ro nu am luat in calcul nici aerul conditionat, utilizat cu precadere in timpul verii si nici caloriferul electric, utilizat ocazional iarna.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri