4G noua generatie de retele wireless, vine de la Sprint care promite ca va oferi o viteza de conexiune la Internet de patru ori mai mare decat actualele tehnologii wireless
Sprint Nextel Corp. a dezvaluit ieri planurile sale, care potrivit companiei si analistilor vor revolutiona comunicarea din acest moment. Compania pariaza trei miliarde de dolari pe care ii va investi in urmatorul an si jumatate pentru a oferi conexiune fara fir la Internet pe raze de suprafata foarte mari, de marimea unor comunitati intregi.

Compania americana va construi o retea wireless la nivel national pana in 2008, primele teste fiind programate pentru toamna lui 2007. Din 2008 serviciile companiei vor fi oferite publicului larg din SUA, si daca planurile companiei vor reusi, accesul la Internet va fi practic posibil fara conexiune de aproape oriunde de pe teritoriul american.

Sprint va folosi tehnologia WiMax pentru a realiza cea mai intinsa retea wireless din lume. WiMax (Worldwide Interoperability for Microwave Access -interoperabilitate universala pentru acces prin microunde) este o tehnologie bazata pe standarde ale industriei, care ofera acces wireless de mare viteza la Internet pentru utilizatorii casnici si pentru companii.

Practic WiMax este o varianta de acces la Internet de tip Wi-Fi, oferind la scara mult mai larga conexiune wireless de genul celei care se regaseste in aceste momente in aeroporturi sau restaurante. In Romania exista 78 de astfel de puncte, potrivit unei harti intocmite de Intel, majoritatea fiind plasate in Bucuresti, Brasov si Constanta.

Viteze de la doi la patru megabiti pe secunda

Potrivit oficialilor companiei, noua tehnologie va oferi acces wireless la viteze de la doi la patru megabiti pe secunda, de patru ori mai mari decat vitezele actualelor retele wireless. Ce inseamna aceasta? Utilizatorii vor putea urmarii in timp real filme sau alte tipuri de formate video, utilizand telefonul celular, leptopul sau alt dispozitiv compatibil.

Conexiunea la Internet va fi mult mai rapida, filmele, videoclipurile sau alte fisiere mari urmand sa se descarce in perioade de timp mult mai mici. De asemenea, oamenii de afaceri vor putea sa intre in contact cu partenerii de oriunde s-ar afla sau un doctor ar putea sa primeasca imagini pentru a stabili un diagnostic si sa scrie o reteta desi nu se afla la cabinetul sau.

De asemenea, in functie de caracteristicile dispozitivului, se vor putea realiza inregistrari si vizionari live ale unei partide de fotbal a nepotului de catre un bunic aflat la mii de kilometri distanta spre exemplu. Nici nu se va mai pune problema intreruperii unei convorbiri telefonice din cauza lipsei de semnal. Dupa cum remarca si analistii, pariul facut de Sprint este unul riscant datorita ariei foarte mari de acoperire a retelei, dar daca va reusi compania americana va fi deschizatorul de drum al unei industrii intregi.

Preturi rezonabile

Era comunicatiilor cum le stim astazi a inceput cu 1G adica telefonia fixa. In ultimele doua decenii tehnologiile au avansat si s-a ajuns la actualul 3G, care nu se bucura insa de un success rasunator, mai ales in ceea ce priveste telefonia mobila. Explicatia se regaseste in costurile inca mari ale servciilor 3G, costuri care retin inca consumatorii sa foloseasca aceste servicii.

Insa noul 4G va fi mult mai ieftin, principalul motiv fiind acela ca tehnologia WiMax functioneaza pe baza unor retele care sunt mult mai ieftin de intretinut comparativ cu actualele retele wireless spre exemplu. Acesta este asul din maneca al celor de la Sprint care in ultimii ani si-a construit constiincios o retea wireless la nivel national, in urmatoarea perioada urmand sa investeasca in retelele WiMax.

Pentru a reusi Sprint a incheiat aliante cu Motorola, care va oferi infrastructura noilor retele, dispozitivele de receptionare precum si unele aplicatii pentru serviciile video, cu Intel ca va furniza cip-urile necesare infrastructurii si dispozitivelor compatibile 4G si cu Samsung care va oferi telefoane si elemente de infrastructura. Oficialii celor patru companii s-au aratat increzatori in succesul noului serviciu, existand speranta ca in viitor acest serviciu va fi extins la nivel global prin intermediul altor operatori.

Sprint a pornit initial ca un operator local de telefonie si a evoluat pana la stadiul de jucator cu cuvant greu de spus pe piata telecomunicatiilor din SUA, in urma zecilor de miliarde de dolari investiti in construirea unei retele wireless la nivel national. In 2000 compania a reusit sa reziste tentativei de preluare din partea falimentarului WorldCom si si-a continuat drumul investind in noile tehnologii de comunicatie.

Insa nu toate aceste tehnologii s-au bucurat de o primire buna din partea consumatorilor, acesta fiind si cel mai mare semn de intrebare in legatura cu noul pariu Sprint. In 2001 compania americana a pierdut peste trei miliarde de dolari in urma renuntarii la retelele ION care ofereau acces rapid la Internet. In decembrie 2004 Sprint Corp. a achizitionat achizitionarea Nextel Communications Inc. rezultand actuala Sprint Nextel Corp.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri